Στον κατήφορο με τα φρένα σπασμένα η τουρκική λίρα

Στον κατήφορο με τα φρένα σπασμένα η τουρκική λίρα

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έσπασε η τουρκική λίρα την Τρίτη, καθώς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η ισοτιμία της σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η λίρα έπεσε στα 13,44 έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει κατά περίπου 15% μέσα σε ένα 24ωρο.

Η αιτία της κατάρρευσης δεν είναι άλλη από την εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια, παρά την πορεία του πληθωρισμού που βρίσκεται στο 20%.

Ο ίδιος κάνει λόγο για οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας της Τουρκίας και απορρίπτει κάθε πρόταση για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Πριν από δύο χρόνια η ισοτιμία της λίρας διαμορφωνόταν στα 5,6 έναντι του δολαρίου, ενώ το 2017 ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 3,5 λίρες.

Τις τελευταίες εβδομάδες η λίρα βρίσκεται σε κάθετη πτώση, η οποία επιταχύνθηκε την περασμένη Πέμπτη όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας, ικανοποιώντας ουσιαστικά τις επιθυμίες του Ερντογάν μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 15% και αναλυτές υπογραμμίζουν πως αυτό που συμβαίνει είναι το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας νομισματικής πολιτικής. Η διαρκής υποτίμηση της λίρας σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό εξανεμίζει τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των 85 εκατ. Τούρκων, ενώ η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει πως η μεταβλητότητα στις ισοτιμίες δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ