Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Κύπρος και Δυτική Θράκη ανήκουν στον «τουρκικό κόσμο»

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Κύπρος και Δυτική Θράκη ανήκουν στον «τουρκικό κόσμο»

Ως «τούρκικα κράτη» εμφάνισε σε χάρτη ολόκληρη την Κύπρο και την Δυτική Θράκη, κατά τη διάρκεια της προπαγανδιστικής 8ης Συνόδου των κρατών του λεγόμενου «Τουρκικού Συμβουλίου», στο οποίο παραβρέθηκε... και ο Βίκτορ Ορμπάν,

Νέα πρόκληση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, που εμφανίστηκε να ποζάρει μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κρατώντας έναν χάρτη με τον «τουρκικό κόσμο», στον οποίο φαίνεται να περιλαμβάνονται η Κύπρος και η Δυτική Θράκη (κεντρική φωτο).

Στη φωτογραφία, που μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, εμφανίζονται ολόκληρη η Κύπρος και η Δυτική Θράκη στα χρώματα των υπολοίπων «τουρκικών κρατών».

Η προκλητική αυτή φωτογράφιση έγινε στη διάρκεια επίσημης συνάντησης του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί, που κράτησε 45 λεπτά, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Όπως γράφει η Yeni Safak, τον προκλητικό χάρτη δώρισε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στον χάρτη του «τουρκικού κόσμου» περιλαμβάνονται επίσης οι τουρκόφωνες χώρες της κεντρικής Ασίας, αλλά και περιοχές που ζουν μοσουλμάνοι τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί «ομογενείς», όπως στη Ρωσία και στα Βαλκάνια.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ερντογάν συγκάλεσε την 8η Σύνοδο των κρατών του λεγόμενου «Τουρκικού Συμβουλίου», όπου και εξέφρασε προκλητικά την επιδίωξη η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος να είναι «το επόμενο μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών». Στη σύνοδο μετείχαν οι ηγέτες από το Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία και Τουρκμενιστάν, αλλά και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ως παρατηρητής. Με πρωτοβουλία του Ερντογάν, μάλιστα, το «Τουρκικό Συμβούλιο» μετονομάστηκε σε «Οργανισμό Τουρκικών Κρατών», στον οποίο τα κατεχόμενα εδάφη στη βόρεια Κύπρο θα αποτελούν, όπως είπε, «αναπόσπαστο μέρος του Τουρκικού Κόσμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ