Νέμεσις 2021: Εντυπωσιακό βίντεο από τη διεθνή αεροναυτική άσκηση νότια της Κύπρου

Νέμεσις 2021: Εντυπωσιακό βίντεο από τη διεθνή αεροναυτική άσκηση νότια της Κύπρου

Ολοκληρώθηκε η διεθνής αεροναυτική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 21» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Συμμετείχαν με μέσα και προσωπικό η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ιταλία.

Σκοπός της «ΝΕΜΕΣΙΣ 21», η οποία σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και από την Εθνική Φρουρά, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας των υπόλοιπων χωρών, ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε σενάρια Έρευνας και Διάσωσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Η Ελλάδα συμμετείχε με τη φρεγάτα «Κουντουριώτης», ένα αεροσκάφος C-130, προσωπικό από την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ) και το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ).

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο, καθώς και στην εξοικείωση τους σε επιχειρήσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ