Λιγότερο φυσικό αέριο στέλνει η Gazprom προς την Ουκρανία

 Λιγότερο φυσικό αέριο στέλνει η Gazprom προς την Ουκρανία

Τα επίπεδα του φυσικού αερίου βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα 109 εκατ. κυβικά μέτρα που προβλέπει το πενταετές συμβόλαιο της Ουκρανίας με τη Ρωσία

 

Η ρωσική Gazprom μείωσε τον ημερήσιο όγκο στις μεταφορές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας για τέταρτη φορά φέτος, στα 60 εκατ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Sergiy Makogon σημείωσε επίσης ότι τα επίπεδα του φυσικού αερίου βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα 109 εκατ. κυβικά μέτρα που προβλέπει το πενταετές συμβόλαιο της Ουκρανίας με τη Ρωσία και περίπου στο μισό από αυτό που η Gazprom έστελνε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία και το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνει το πρακτορείο. Το Κίεβο κατηγορεί την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο κατά της Ευρώπης, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Η Gazprom ενδεχομένως να σταματήσει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσα από την Ουκρανία αν ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 τεθεί σε λειτουργία, αναφέρει ο Makogon, προειδοποιώντας ότι αυτό θα κάνει την Ουκρανία πιο ευάλωτη σε εφοδιαστικές διαταραχές.

"Αυτή είναι μια απειλή στην ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη", υπογραμμίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ