Απόφαση-έκπληξη του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων - Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Απόφαση-έκπληξη του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων - Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους -που απομακρύνθηκαν- ο νύν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτζίογλου, έκανε πράξη την επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η σημερινή απόφαση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στο 18%, παρά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού τον Αύγουστο, οδηγεί σε μεγάλη πτώση το τουρκικό νόμισμα με την ισοτιμία με το δολάριο να υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό των 8,80 λιρών/δολάριο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε πράξη την επιθυμία του καθώς ο Τούρκος πρόεδρος παραδοσιακά πιστεύει ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί κλείνοντας τις κάνουλες της ρευστότητας, ήτοι με αύξηση των επιτοκίων, αλλά ανοίγοντας τις κάνουλες ακόμη περισσότερο, δηλαδή με μείωση των επιτοκίων.

Αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι η CBRT θα προχωρήσει σε ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις στο προσεχές διάστημα και κυρίως μέσα στο 2022. Μέχρι χθες, ωστόσο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς ήταν ότι η CBRT θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια υπό το βάρος του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 19,3% τον Αύγουστο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της CBRT να μειώσει τα επιτόκια, η τουρκική λίρα άρχισε να κατρακυλάει καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις και από τις 8,62 λίρες/δολάριο, η ισοτιμία υποχώρησε στις 8,80 λίρες/δολάριο.

Ένας λόγος που φαίνεται ότι «δικαιολογεί» τη μείωση των επιτοκίων είναι η πτώση του δομικού πληθωρισμού στο 16,8% τον Αύγουστο, καθώς πρόσφατα ο διοικητής της CBRT, Σαχάπ Καβτζίογλου είχε δηλώσει ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι αυτός πο6υ μετράει στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Ένας άλλος λόγος είναι οι ανησυχίες για υποτονική ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του 2021.

Όμως ο βασικός λόγος είναι η μεγάλη και δεδομένη επιθυμία του Τούρκου προέδρου. Όπως τονίζει η Capital Economics, ο Σ. Καβτζίογλου γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς συνέβη στους προηγούμενους διοικητές της CBRT, όταν αυτοί δεν ακολούθησαν κατά γράμμα τις οδηγίες του Ερντογάν κι έτσι αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων για να μείνει στη θέση του.

Πηγή: liberal.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ