Μακελειό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με 100 νεκρούς - Μπάιντεν: Συνεχίζουμε την εκκένωση

Μακελειό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με 100 νεκρούς - Μπάιντεν: Συνεχίζουμε την εκκένωση

Είναι αδύνατον να απομακρυνθούν όλοι οι Αφγανοί που το επιθυμούν από τη χώρα εντός προθεσμίας, αναγνωρίζει ο Λευκός Οίκος

 

Τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες και 90 Αφγανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά από επίθεση τζιχαντιστών του Ισλαμικου Κράτους. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν παραμένουν 5.400 Αμερικανοί στρατιώτες που οργανώνουν την επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων πολιτών και Αφγανών πολιτών που φοβούνται για τη ζωή τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε μετά την πολύνεκρη επίθεση πως η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί και, αναφερόμενος στην επίθεση του ISIS είπε πως «θα απαντήσουμε με δύναμη και ακρίβεια στον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξουμε»

Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε δυτικός αξιωματικός που βρίσκεται επιτόπου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός, που δεν κατονομάζεται.

Είναι αδύνατον να απομακρυνθούν όλοι οι Αφγανοί που το επιθυμούν από τη χώρα εντός προθεσμίας, αναγνωρίζει ο Λευκός Οίκος

Η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, αναγνώρισε ότι θα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί κάθε Αφγανός που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του εντός της προθεσμίας για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από την Καμπούλ, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κυρία Ψάκι δεν υπάρχει πάντως καμιά προθεσμία όσον αφορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει κάθε Αμερικανό που το επιθυμεί να φύγει από το Αφγανιστάν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν πάνω από 100.000 ανθρώπους από τη 14η Αυγούστου (Λευκός Οίκος)

Πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν από τη 14η Αυγούστου, παραμονή της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ως χθες Πέμπτη, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Από τη 14η Αυγούστου, οι ΗΠΑ απομάκρυναν και βοήθησαν στην απομάκρυνση περίπου 100.100 ανθρώπων», διευκρίνισε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ