J&J και AstraZeneca εξετάζουν τροποποιήσεις στα εμβόλια

J&J και AstraZeneca εξετάζουν τροποποιήσεις στα εμβόλια

Οι φαρμακευτικές έχουν ξεκινήσει έρευνα για πιθανές τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν την εμφάνιση θρομβώσεων, σύμφωνα με τη WSJ

H Johnson & Johnson, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με ανεξάρτητους επιστήμονες έχουν ξεκινήσει έρευνα για το αν πιθανές τροποποιήσεις των εμβολίων τους θα μπορούσαν να μειώσουν ή να εξαλείψουν πλήρως τον κίνδυνο εμφάνισης των σπάνιων αλλά πολύ επικίνδυνων θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια, ανέφεραν πηγές στη WSJ.

Η εύρεση στοιχείων για το πώς σχηματίζονται οι θρομβώσεις αυξάνει τις ελπίδες ότι θα εντοπιστεί η αιτία και ότι ενδεχομένως θα καταστεί δυνατή η τροποποίηση του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με κάποιες από τις πηγές.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε αν οποιοδήποτε από τα δύο εμβόλια μπορεί να τροποποιηθεί, πρόσθεσαν.

Εκπρόσωπος της J&J δήλωσε ότι η φαρμακευτική στηρίζει τη «διαρκή έρευνα και ανάλυση καθώς εργάζεται με ειδικούς στον τομέα της υγείας και τις διεθνείς υγειονομικές αρχές».

Η AstraZeneca έχει δηλώσει «ότι εργάζεται στενά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά θρόμβωσης, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών για την πρόωρη διάγνωση και παρέμβαση και την κατάλληλη θεραπεία».

Εκτός από τα επιστημονικά εμπόδια, οι τροποποιήσεις μπορεί να απαιτούν αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή εγκρίσεις από ρυθμιστικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ