Μικρή χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία

Μικρή χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα αλλά όχι και την πλήρη άρση τους.

Μετά από επτά ώρες η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί κατέληξαν σε μια δέσμη μέτρων, που θα εφαρμόζονται παντού μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου με μερική χαλάρωση τις ημέρες των Χριστουγέννων, αναφέρει η Deutsche Welle. «Θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη περίοδο», δήλωσε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. «Η υπομονή, η αλληλεγγύη και η πειθαρχία θα δοκιμαστούν» το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά αποφασίστηκε πως:

- Όταν ο αριθμός νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 200 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας, οι τοπικές αρχές θα επιβάλουν αυστηρότερο lockdown. Αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί στο Βερολίνο και σε άλλες 62 περιοχές.

- Κλειστά θα εξακολουθούν να παραμένουν εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής.

- Για τα μικρότερα καταστήματα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ένας πελάτης ανά 10 τ.μ., για τα καταστήματα άνω των 800 τ.μ. επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική εντός και μπροστά από καταστήματα όπως και σε πάρκινγκ.

- Ο αριθμός των ατόμων σε ιδιωτικές συναντήσεις περιορίζεται στους πέντε από δύο νοικοκυριά. Δεν θα συνυπολογίζονται παιδιά έως 14 ετών.
Επτά ώρες τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων

Επτά ώρες τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων

- Στην περίπτωση των σχολείων η καγκελάριος δεν κατάφερε να πείσει όλους τους πρωθυπουργούς για αυστηρότερους περιορισμούς. Τα κρατίδια θα συνεχίσουν να αποφασίζουν μόνα τους ποια μέτρα θα επιβάλουν. Μοναδικό σημείο για το οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία αφορά τις βάρδιες διδασκαλίας πρωί και απόγευμα για τις μεγαλύτερες τάξεις σε περίπτωση που τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών ξεπεράσουν τα 200.

- Η πανεπιστημιακή διδασκαλία θα γίνεται κυρίως στο διαδίκτυο.

- Στα τρένα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια και θα μειωθεί ο αριθμός των κρατήσεων.

- Προκειμένου να επικρατήσει ένα είδος κανονικότητας τα Χριστούγεννα, αποφασίστηκε ότι από τις 23 Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου «το αργότερο», θα μπορούν να συναντιούνται «στο πλαίσιο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και κύκλου φίλων» μέχρι δέκα άτομα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα συνυπολογίζονται παιδιά μέχρι 14 ετών.
Φέτος στην Κολωνία και αλλού στη Γερμανία οι πολίτες θα υποδεχτούν το νέο χρόνο χωρίς συνωστισμούς όπως στο παρελθόν

Φέτος στην Κολωνία και αλλού στη Γερμανία οι πολίτες θα υποδεχτούν το νέο χρόνο χωρίς συνωστισμούς όπως στο παρελθόν

- Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς επιτρέπεται η ρίψη πυροτεχνημάτων. Για να αποφευχθούν μεγαλύτεροι συνωστισμοί, απαγορεύονται τα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά σε κεντρικούς δρόμους και πολυσύχναστες πλατείες, όπως και θεαματικά πυροτεχνήματα. Οι ακριβείς κανονισμοί εναπόκεινται στους δήμους.

- Σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε πολυσύχναστα μέρη η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, όπως και σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας.

- Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιχορηγήσει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω του μερικού Lockdown (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα) με ένα ποσό που αναλογεί στο 75% του τζίρου των ανάλογων μηνών 2019. Το κόστος αυτής της βοήθειας υπολογίζεται στα 15 δις ευρώ για τον Νοέμβριο και γύρω στα 17 δις για τον Δεκέμβριο.

- Πέραν αυτού η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για την απαγόρευση του χιονοδρομικού τουρισμού μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Χιονοδρομικά κέντρα στην Αυστρία και την Ιταλία θεωρούνται ως οι σημαντικότερες εστίες μόλυνσης του κορωνοϊού τον περασμένο χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ