Πρόωρη Ανάσταση για 58 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Πρόωρη Ανάσταση για 58 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Με μάσκες στο πρόσωπο και σακίδια στους ώμους αναμένεται να αποβιβαστούν το Σάββατο ως και 58 προσφυγόπουλα από αεροπλάνο της Aegean Airlines στο αεροδρόμιο του Αννοβέρου.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σε σχετικό ρεπορτάζ πρόκειται για ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 14 ετών από ελληνικούς καταυλισμούς. Η καταγωγή τους είναι από εστίες κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Από το αεροδρόμιο τα παιδιά θα μεταφερθούν με λεωφορείο σε ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Όσναμπρυκ που βρίσκεται 140 χλμ. δυτικά του Αννοβέρου.

Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης οι αρμόδιες αρχές δεν πρόκειται να ανακοινώσουν τον τόπο διαμονής των προσφυγόπουλων. Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για παιδιά που έχουν τραυματικές εμπειρίες και θα πρέπει να προστατευτούν.

Στο ίδρυμα θα τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη. Μετά από μια περίοδο καραντίνας 14 ημερών λόγω του κορωνοϊού ορισμένα από τα παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλους δήμους της χώρας, τα περισσότερα όμως θα παραμείνουν στην Κάτω Σαξονία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Μπόρις Πιστόριους «πρόκειται για μια αρχή. Η επόμενη ομάδα παιδιών θα πρέπει να ακολουθήσει.»

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τον Μάρτιο και μετά από επίμονες προσπάθεις της Γερμανίας, άλλες εννέα χώρες δήλωσαν πως μπορούν να υποδεχθούν συνολικά 1.600 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ωστόσο παρά τις δεσμεύσεις τους, καμία από τις χώρες αυτές (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Φινλανδία) δεν έδειχνε διάθεση να τις υλοποιήσει, ενώ στη Γερμανία υπήρχε φόβος πως η μονομερής υποδοχή έστω και λίγων προσφύγων θα έδινε επιχειρήματα στο εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ωστόσο η ανακοίνωση του Λουξεμβούργου πως δέχεται άμεσα 12 προσφυγόπουλα έλυσε τα χέρια του Βερολίνου, ενώ θετικά είχε λειτουργήσει και η επιστολή 50 βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ρος την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ