Κόντρα για τα επιτόκια στις ΗΠΑ - Η αγορά «βλέπει» μείωση τον Σεπτέμβριο - Διαφωνούν οι αναλυτές

Κόντρα για τα επιτόκια στις ΗΠΑ - Η αγορά «βλέπει» μείωση τον Σεπτέμβριο - Διαφωνούν οι αναλυτές

Οι έμποροι τιμολογούν με πιθανότητες περίπου 70% για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool

Αυξάνεται σταδιακά η πεποίθηση των αγορών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου έδειξαν επιβράδυνση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι για αυτή την προοπτική.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Η μέτρηση αυτή ήταν κατώτερη της πρόβλεψης του Dow Jones για 0,4%. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 3,4% σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, ενώ τον Μάρτιο ανερχόταν σε 3,5%.

Τα ηπιότερα του αναμενόμενου στοιχεία ώθησαν τις μετοχές σε νέα υψηλά ρεκόρ και άνοιξαν εκ νέου τη συζήτηση για το πόσο σύντομα η Fed θα μπορούσε να αρχίσει τη νομισματική χαλάρωση.

Οι traders ποντάρουν επί του παρόντος κατά περίπου 70% σε μια μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας.

Ο Jerome Schneider, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην PIMCO εκτιμά ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν στους επενδυτές ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων το αμέσως επόμενο διάστημα έχει πλέον «φύγει από το τραπέζι».

«Νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αγορά πανηγυρίζει συγκυριακά για ένα χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού. Αλλά στην PIMCO σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα τον τρόπου με τον οποίο η Fed θα αντιδράσει σε αυτά τα δεδομένα», δήλωσε ο Schneider στο CNBC.

«Το πιο σημαντικό όταν κοιτάμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ότι επιμέρους δείκτες και ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών -ο προτιμώμενος δείκτης της Fed- εξακολουθούν να παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Schneider.

«Στην πραγματικότητα, για να φτάσουν κάτω από το 3%, θα πρέπει να δούμε μηνιαίες μετρήσεις κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους της τάξης του 0,2% ή χαμηλότερα. Αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να είμαστε αρκετά πάνω από αυτό». Πρόσθεσε ότι ενώ τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν καθησυχαστικά και δείχνουν μια τάση επιστροφής στον στόχο του 2%, αυτό «είναι μάλλον απίθανο αυτή τη στιγμή».

Ηπιότερα οικονομικά στοιχεία

Παράλληλα με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε την Τετάρτη ότι οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, έναντι της εκτίμησης για αύξηση 0,4%. Η μέτρηση δείχνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν χάσει κάποια δυναμική.

«Αν συγκρίνετε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό με τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αυτό μας δείχνει είναι ότι ο καταναλωτής αρχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις αυτών των υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε ο Jacob Mitchell, επικεφαλής επενδύσεων και ιδρυτής της Antipodes Partners, επίσης στο CNBC.

«Νομίζω ότι πιθανότατα η αγορά αρχίζει να βλέπει να έρχονται πιο ήπια στοιχεία, τα οποία θα κάνουν τη δουλειά της Fed λίγο πιο εύκολη».

Ερωτηθείς εάν η αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα οδηγήσει τη Fed σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ο Mitchell απάντησε: «Κοιτάξτε, θα συμφωνήσω ότι ο δομικός πληθωρισμός και ο δείκτης για τις υπηρεσίες και τα ενοίκια δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά».

«Αν δεν έχουμε πολύ πιο χαμηλά νούμερα για τα αγαθά και για αυτούς τους δείκτες, τότε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, που θα έχουμε επιδράσεις βάσης, θα δούμε μια φυσική επανεπιτάχυνση στον δομικό δείκτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ