Κίνα: Η οικονομία κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες

Κίνα: Η οικονομία κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες

Η βιομηχανική παραγωγή για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προσδοκίες για 6%

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκε κατά 5,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν - ταχύτερα από την επέκταση 5,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και την ανάπτυξη 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες του Reuters για 1,4% και την αναθεωρημένη επέκταση του τέταρτου τριμήνου κατά 1,2%. Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο ανάπτυξης για το 2024 περίπου 5%.

Η ανάπτυξη οφείλεται εν μέρει στην εξωτερική ζήτηση, καθώς ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Η ισχυρή ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου θα κάνει την κυβέρνηση να αισθάνεται άνετα με την τρέχουσα πολιτική της, ανέφερε σε σημείωμά του την Τρίτη.

"Με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Fed να μειώνεται, νομίζω ότι μειώνεται και η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της [Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας]", πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι η PBOC όρισε την Τρίτη την ισοτιμία καθορισμού του κινεζικού γιουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 7,1028, χαμηλότερα από τα 7,0979 της Δευτέρας, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι πρόθυμη να ανεχθεί μεγαλύτερη ευελιξία στη συναλλαγματική ισοτιμία. Ένα αδύναμο νόμισμα καθιστά τις εξαγωγές μιας χώρας λιγότερο ακριβές και πιο επιθυμητές.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το γουάν ενισχύθηκε ελαφρώς, προτού υποχωρήσει από το υψηλό πέντε μηνών που σημείωσε στις αρχές της Τρίτης και διαπραγματευτεί στα 7,2724 έναντι του δολαρίου.

Η βιομηχανική παραγωγή για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προσδοκίες για 6%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 4,6%.

Η ασθενέστερη του αναμενόμενου αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο συνδέεται με τον υποτονικό ρυθμό χρησιμοποίησης του βιομηχανικού δυναμικού, ενώ η επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων ήταν "μη αναμενόμενη", δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής έρευνας για την ευρύτερη Κίνα στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και ακινήτων JLL.

"Αναμένουμε ότι η πολιτική ώθηση των επενδύσεων σε εξοπλισμό, καθώς και η ανανέωση και αντικατάσταση προϊόντων θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παρέχουν προσωρινή ώθηση στην εγχώρια ζήτηση και να διατηρήσουν εφικτό τον ετήσιο στόχο για το ΑΕΠ της τάξης του 5%", υπογράμμισε.

Η ανεργία στις μεγάλες πόλεις μειώθηκε στο 5,2%, διακόπτοντας ένα τρίμηνο σερί αυξήσεων.

Παραμένει αδύναμη η αγορά ακινήτων

Ο δοκιμαζόμενος τομέας των ακινήτων της Κίνας συνέχισε να παρουσιάζει αδυναμία, με τις επενδύσεις σε ακίνητα να μειώνονται κατά 9,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.

Η επιφάνεια των νέων εμπορικών κτιρίων που πωλήθηκαν ήταν 226,68 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, σημειώνοντας βουτιά 19,4% σε ετήσια βάση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους, οι πρώην κολοσσοί των ακινήτων Evergrande
διατάχθηκε η εκκαθάριση και η Country Garden Holdings
αντιμετώπισε αίτηση εκκαθάρισης.

Η China Vanke δήλωσε πρόσφατα σε συνάντηση με αναλυτές ότι αντιμετωπίζει "λειτουργικές δυσκολίες" και "βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας".

Ο δείκτης Hang Seng Mainland Property Index έχει υποχωρήσει κατά 19% από την αρχή του έτους και σχεδόν 50% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ενώ η επέκταση της οικονομίας της Κίνας ήταν ταχύτερη από τις προβλέψεις, είναι σε "μη ισορροπημένο" ρυθμό, δήλωσε ο Pang.

"Η αισιοδοξία πιθανότατα θα μετριαστεί από τη συγκρατημένη εγχώρια ζήτηση, η οποία θα αποτελέσει το κύριο αδύναμο σημείο", πρόσθεσε.Η

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ