Πάνω από το $1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση του bitcoin - Ξεπέρασε τα $2 τρισ. η συνολική αγορά crypto

Πάνω από το $1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση του bitcoin - Ξεπέρασε τα $2 τρισ. η συνολική αγορά crypto

Η άνοδος των τιμών συνεχίζει ένα ράλι που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο

Πάνω από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια εκτινάχθηκε η κεφαλαιοποίηση του bitcoin την Τετάρτη, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap.

Το κρυπτονόμισμα έσπασε επίσης το επίπεδο των 51.000 δολαρίων κατά τη διάρκεια της ημέρας, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που έφτασε σε αυτήν την τιμή από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η άνοδος των τιμών συνεχίζει ένα ράλι που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Από την αρχή του έτους το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει ενισχυθεί κατά πάνω από 21%.

Το Bitcoin σημείωσε ράλι περισσότερο από 150% το 2023, εν μέσω των προσδοκιών για έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, των ETF bitcoin, η οποία μετά από αρκετές καθυστερήσεις και έντονες διαπραγματεύσεις ήρθε τελικά τον περασμένο Ιανουάριο.

Αμέσως μετά την έγκριση των ETF, παρατηρήθηκαν ορισμένες ρευστοποιήσεις στην αγορά, με ένα νέο ράλι να ξεκινά στα τέλη του Ιανουαρίου.

Καταλύτης στη νέα άνοδο αναδεικνύεται το νέο halving, (η μείωση κατά το ήμισυ). Αυτές οι προγραμματισμένες προσαρμογές, κατά τις οποίες ο αριθμός των Bitcoins που απονέμονται στους εξορύκτες για την επεξεργασία συναλλαγών μειώνεται στο μισό, πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια. Τα γεγονότα halving έχουν συσχετιστεί με προσωρινές αυξήσεις στην τιμή του Bitcoin. Επί της ουσίας αυτό μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο δημιουργούνται και εισέρχονται νέα bitcoins στην κυκλοφορία, επιβραδύνοντας ουσιαστικά την αύξηση της προσφοράς με την πάροδο του χρόνου.

Το επόμενο bitcoin halving αναμένεται να συμβεί τον Απρίλιο του 2024 , όταν ο αριθμός των μπλοκ θα φτάσει τις 740.000.

Σημειώνεται ότι το Bitcoin έφτασε στο ιστορικό υψηλό του μια ανάσα από ταήταν λίγο λιγότερο από 69.000 $ τον Νοέμβριο του 2021.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Ether σημειώνει άνοδο 3,2% στα 2.754 δολ., καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2022, ενώ η κεφαλαιοποίηση της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων άγγιξε τα 2 τρισ. δολ., για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.

Η μετοχή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase ενισχύεται πάνω από 7%, ενώ η εταιρεία λογισμικού MicroStrategy η οποία διατηρεί 190.000 bitcoins στον ισολογισμό της σημειώνει άνοδο 6,5%.

Το τελευταίο σκέλος του ράλι φαίνεται να τροφοδοτείται εν μέρει από την υψηλή ζήτηση για τα ETF. Τα πρόσφατα εκδοθέντα spot bitcoin ETF κατέγραψαν καθαρές εισροές 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Τα ETF είναι ένα προϊόν που παρακολουθεί την κίνηση της τιμής ενός άλλου περιουσιακού στοιχείου, επιτρέποντας σε αυτή την περίπτωση στους επενδυτές να παίζουν κινήσεις τιμών bitcoin χωρίς να κατέχουν το υποκείμενο κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, οι εκδότες ETF θα πρέπει να αγοράσουν και να πουλήσουν bitcoin για να υποστηρίξουν το παράγωγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ