Citi: Ο OPEC+ θα επιμείνει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2024

Citi: Ο OPEC+ θα επιμείνει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2024

Οι επενδυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής  εντυπωσιαστεί από τις δεσμεύσεις του OPEC+

Ο OPEC+ θα χρειαστεί να διατηρήσει τις πρόσφατες περικοπές που επέβαλε στην παραγωγή πετρελαίου και την επόμενη χρονιά προκειμένου να κρατήσει της ισορροπία στην αγορά, σύμφωνα με τη Citigroup Inc.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις προμήθειες κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και ενδέχεται να παρατείνει τα μέτρα, εάν χρειαστεί. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η ομάδα των 23 χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί να κάνει ακριβώς αυτό για να διατηρήσει τις τιμές κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.

«Αυτές οι περικοπές πρέπει να διατηρηθούν για να εξισορροπηθεί η αγορά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», δήλωσε τη Δευτέρα στο Bloomberg ο Max Layton, παγκόσμιος επικεφαλής της Citigroup για την έρευνα εμπορευμάτων. «Μπορούν να διατηρήσουν τις τιμές στα 70 με 80 δολάρια, αν συνεργαστούν όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής εντυπωσιαστεί από τις δεσμεύσεις του OPEC+ και συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί ως προς το εάν θα μειώσει επαρκώς τις προμήθειες για να τιθασεύσει το πλεόνασμα που διαφαίνεται το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10% από τη συνεδρίαση του Οργανισμού στις 30 Νοεμβρίου, ενώ τη Δευτέρα το brent διαπραγματευόταν κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, ένα εύρος από 70 έως 80 δολάρια το βαρέλι μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλό για πολλά από τα μέλη του OPEC+ προκειμένου να καλύψουν τις κυβερνητικές δαπάνες. Η Σαουδική Αραβία μπορεί να χρειάζεται μια τιμή πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν ένα πλεόνασμα περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο και περίπου 600.000 την ημέρα κατά τη διάρκεια του 2024 στο σύνολό του, δήλωσε ο Layton, ο οποίος πρόσφατα διαδέχθηκε τον βετεράνο αναλυτή Ed Morse στη Citigroup.

Εάν ο OPEC+ επαναφέρει όλη την πλεονάζουσα παραγωγική του ικανότητα, τότε οι τιμές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν έως και κατά 50%, δήλωσε ο Layton. Αυτή η «εναλλακτική λύση είναι τόσο επώδυνη» που ο OPEC+ είναι πιθανό να παραμείνει στη γραμμή που διατηρεί. «Είναι στο χέρι του OPEC+ να κρατήσει την αγορά ενωμένη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ