Το Airbnb στο στόχαστρο της ιταλικής εφορίας – Βρήκαν φοροδιαφυγή 3,7 δισ. ευρώ

Το Airbnb στο στόχαστρο της ιταλικής εφορίας – Βρήκαν φοροδιαφυγή 3,7 δισ. ευρώ

Οι ιδιοκτήτες στην Ιταλία καλούνται να πληρώσουν φόρο 21% για τα έσοδά τους.

Φοροδιαφυγή 3,7 δισ. ευρώ εντόπισε μέσω της πλατφόρμας Airbnb η Ιταλία, με αποτέλεσμα δικαστής να διατάσσει την κατάσχεση 779,5 εκατ. ευρώ από τον κολοσσό βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η εταιρεία απέτυχε να εισπράξει φόρο από τους ιδιοκτήτες για εισοδήματα περίπου 3,7 δισ. ευρώ από ενοίκια.

Οι ιδιοκτήτες στην Ιταλία καλούνται να πληρώσουν φόρο 21% για τα έσοδά τους.

Η Airbnb δήλωσε προς το BBC «έκπληκτη και απογοητευμένη από την ενέργεια που ανακοίνωσε ο ιταλικός εισαγγελέας».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Christopher Nutly, σημείωσε ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο. «Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ενεργήσει σε πλήρη συμμόρφωση με τον νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με αυτό το θέμα», είπε.

Η έρευνα των ιταλικών αρχών βάζει επίσης στο στόχαστρο τρία άτομα που κατείχαν διευθυντικές θέσεις στην Airbnb από το 2017 έως το 2021.

Το 2022, η εταιρεία αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατούν το 21% των εσόδων από ενοίκια από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σχετικά με τη φορολογία είναι αντίθετες με την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών. Όμως, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε αργότερα ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι ιταλικές αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο των φορολογικών πρακτικών μεγάλων εταιρειών όπως η Airbnb, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2008. Ιταλοί πολιτικοί πιστεύουν ότι η αποκάλυψη των αδήλωτων εσόδων από τα διαμερίσματα που διατίθενται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση μπορεί να φέρει 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν φορολογικές έρευνες και κατά του Netflix όπως και της Meta.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ