Ράλι άνω του 4% για το πετρέλαιο με φόντο τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

Ράλι άνω του 4% για το πετρέλαιο  με φόντο τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

Η επιστροφή προς τα 90 δολάρια το βαρέλι έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ την Πέμπτη σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σήμερα Παρασκευή άνω του από 4% μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, επιτείνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά σε μια ήδη «σφιχτή» αγορά ενέργειας.

Τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του αργού τύπου Brent με λήξη τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονται 4,3% υψηλότερα στα 89,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate με λήξη τον μήνα Νοέμβριο σημειώνουν αύξηση 4,6% και διαπραγματεύονταν στα 86,7 δολάρια ανά βαρέλι.

Η επιστροφή προς τα 90 δολάρια το βαρέλι έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ την Πέμπτη σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες φέρονται να παραβίασαν το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου της G7, έναν μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει μια αξιόπιστη παροχή ρωσικών ροών στην αγορά, περιορίζοντας παράλληλα το πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου.

«Η ενέργεια αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του για την υπεύθυνη μείωση των κερδών της ρωσικής κυβέρνησης από το πετρέλαιο και τον περιορισμό της ρωσικής πολεμικής μηχανής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η G7, η Αυστραλία και η ΕΕ έθεσαν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Παράλληλα, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου.

Τα μέτρα αυτά αποτελούσαν τα πιο σημαντικά βήματα για τον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ