Bloomberg: Σε ύφεση η Γερμανία όλο το 2023 - Στο -0,3% η εκτίμηση της κυβέρνησης

Bloomberg: Σε ύφεση η Γερμανία όλο το 2023 - Στο -0,3% η εκτίμηση της κυβέρνησης

Η επικαιροποίηση των προβλέψεων της κυβέρνησης θα δημοσιευθεί στις 11 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ.

Τους φόβους για ύφεση αναμένεται να επιβεβαιώσει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία τον επόμενο μήνα πρόκειται να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2023, ενώ αναμένεται μόνο οριακή ανάκαμψη της οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα διολισθήσει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο σύνολο του 2023 (σε ετήσιο επίπεδο). Εν ολίγοις θα καταγράψει ύφεση.

Η τελευταία πρόβλεψη του Βερολίνου έκανε λόγο για ανάπτυξη +0,4% στο 2023. Ωστόσο, η νέα εκτίμηση θα τοποθετεί τη συνολική μεταβολή του ΑΕΠ στο -0,3%, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η επικαιροποίηση των προβλέψεων της κυβέρνησης θα δημοσιευθεί στις 11 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει ύφεση -0,3% στη Γερμανία το 2023, ενώ και η Κομισιόν μόλις τη Δευτέρα κατέβασε στο -0,4% την εκτίμηση για το φετινό ΑΕΠ.

Οι παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν τη Νο.1 οικονομία της Ευρωζώνης σε ύφεση, αφορούν την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, τις αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τον επίμονο πληθωρισμό.

«Συνολικά, οι τρέχουσες συνθήκες δεν υποστηρίζουν μια βιώσιμη ανάκαμψη τους επόμενους μήνες» ανέφερε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας. «Οι οικονομικές εξελίξεις παραμένουν αδύναμες και δεν πρόκειται να “ανεβάσουν” ταχύτητα μέχρι το τέλος του χρόνου».

Πάντως, για το 2024, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί περιμένουν μια σημαντική ανάκαμψη, η οποία θα φθάσει έως το 1,3%, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, ή έως το 1,1%, όπως προβλέπει η Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ