Goldman Sachs: Πρόβλεψη για εκτίναξη του πετρελαίου στα 107 δολάρια το βαρέλι

Goldman Sachs: Πρόβλεψη για εκτίναξη του πετρελαίου στα 107 δολάρια το βαρέλι

Το δυσμενές σενάριο της αμερικανικής τράπεζας

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 107 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος εάν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δεν αναστρέψουν τις περικοπές παραγωγής τους το 2024, εκτίμησε η Goldman Sachs, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τριψήφια τιμή δεν είναι το βασικό σενάριο της τράπεζας.

Την Τρίτη, η Σαουδική Αραβία επέκτεινε τη μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, τονίζοντας ότι έτσι ενισχύει «τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες του ΟΠΕΚ + με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου».

Η Ρωσία επέκτεινε επίσης την περικοπή των εξαγωγών της κατά 300.000 bpd τον Δεκέμβριο. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, με το Brent να σπάει τα 90 δολάρια και το WTI να πλησιάζει τα 88 δολάρια.

Ανοδικοί κίνδυνοι

Μετά τις ανακοινώσεις, η Goldman Sachs Commodities Research έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες της ότι οι εκτεταμένες περικοπές αυξάνουν τους ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου.

«Σκεφτείτε ένα ανοδικό σενάριο όπου ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί τις περικοπές του 2023… πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2024 και όπου η Σαουδική Αραβία μόνο σταδιακά αυξάνει την παραγωγή», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman. Αυτό το ανοδικό σενάριο μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 107 δολάρια ανά βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2024, ανέφερε η αμερικανική τράπεζα, αλλά έσπευσε να καθησυχάσει τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι το βασικό της σενάριο.

«Αυτή δεν είναι η βασική μας άποψη, επειδή πιστεύουμε ότι ο όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι απίθανο να επιδιώξει τιμές πολύ πάνω από 100 $/βαρέλι», αναφέρει η Goldman Sachs, όπως τονίζει το Reuters .

Άλλοι αναλυτές λένε ότι οι εκτεταμένες περικοπές προσφοράς από τους δύο ηγέτες του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, δεν δικαιολογούν τιμή πετρελαίου 100 δολαρίων το βαρέλι, ειδικά υπό το φως των επίμονων οικονομικών ανησυχιών και της ζήτησης πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ