Γερμανία: «Φρενάρει» η παραγωγή από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικου

Γερμανία: «Φρενάρει» η παραγωγή από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικου

Η στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι μια επίδοση κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτώ

Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων που επηρεάζει τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, επιδεινώνεται και όλο και περισσότερες εταιρείες χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ifo Economic Institute που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, πάνω από το 43% των περίπου 9.000 εταιρειών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ανέφεραν τον Ιούλιο ότι επηρεάζονται από την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, σε σύγκριση με επίπεδο 42% τον Απρίλιο. Το επίπεδο ρεκόρ σχεδόν 50% καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2022. «Παρά την οικονομική επιβράδυνση, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αναζητούν απεγνωσμένα ειδικευμένους εργάτες», δήλωσε ο Stefan Sauer από το Ifo. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας κατέγραψε μηδενική αύξηση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2023, μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, 0,4% και 0,1% αντίστοιχα.

Η στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι μια επίδοση κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι υπολόγιζαν σε άνοδο 0,3%. Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών σταθεροποιήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μετά τις αδύναμες επιδόσεις το χειμώνα, αλλά δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπιστεί η πτώση στον μεταποιητικό τομέα, δήλωσε η Destatis.

Ο τομέας των υπηρεσιών έχει πληγεί ιδιαίτερα από την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, σύμφωνα με τη μελέτη Ifo, τα τρία τέταρτα των νομικών και λογιστικών εταιρειών δεν μπορούν να βρουν τους υπαλλήλους που χρειάζονται. Επίσης, υπάρχει ρεκόρ έλλειψης εργαζομένων στους τομείς των μεταφορών, της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής. Περίπου το 41% ​​των κατασκευαστών μηχανημάτων και εξοπλισμού αντιμετωπίζει έλλειψη ειδικευμένων προσωπικού και η βιομηχανία στο σύνολό της έχει έλλειψη κατά 35% περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ