Βέλγιο: Τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ευρώπη ανέρχονται σε 3 δισ. δολ. ετησίως

Βέλγιο: Τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ευρώπη ανέρχονται σε 3 δισ. δολ. ετησίως

Η ΕΕ έχει παγώσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας

 

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου δήλωσε την Παρασκευή ότι τα απροσδόκητα κέρδη από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προσφέρουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ενώ υπάρχει πολιτική συναίνεση μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τη χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή για την ανοικοδόμηση, η νομιμότητα του τρόπου εξαγωγής αυτών των κερδών είναι περίπλοκη και πρέπει ακόμη να ερευνηθεί σε βάθος.

"Εργαζόμαστε σε μια μέθοδο που βασίζεται σε απροσδόκητα κέρδη... Εάν βρούμε μια σταθερή νομική πλατφόρμα, θα μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για την Ουκρανία", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρό σε δημοσιογράφους στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα αναπτυχθεί ένα σύστημα απροσδόκητων κερδών και η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι οι συνολικές αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Το μπλοκ έχει ανακοινώσει ότι έχει παγώσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ως αντίποινα στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Άλλα 30 δισ. ευρώ ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών ακινητοποιήθηκαν επίσης.

Ο ντε Κρό είπε ότι το μπλοκ δεν θα μπορούσε να αγγίξει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς διατηρούνται μεταξύ των κεντρικών τραπεζών. Μεγάλο μέρος των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στο Βέλγιο.
"Η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε αυτό. Πρέπει να δούμε ποια είναι η σωστή νομική βάση για να κάνουμε, αλλά θα συντονιστούμε μεταξύ διαφορετικών χωρών", είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ