ΕΕ: «Ναι» με αστερίσκους στη φορολόγηση των δεσμευμένων assets της Ρωσίας

ΕΕ: «Ναι» με αστερίσκους στη φορολόγηση των δεσμευμένων assets της Ρωσίας

Η Ε.Ε. θα διεκδικήσει τη στήριξη της G7 για το σχέδιο, παρότι η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην Ευρώπη

Υπέρ της φορολόγησης των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τάσσονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Εφόσον η πρόταση λάβει στήριξη της G7 και όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., τα έσοδα από τους φόρους θα δρομολογηθούν προς την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Παρότι εκκρεμούν πολλά και περίπλοκα νομικά προβλήματα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν υπέρ των σχεδίων φορολόγησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ που έχουν κατασχεθεί ως αποτέλεσμα των κυρώσεων. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula con der Leyen, είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες πως θα παρουσιάσει πλήρες σχέδιο πριν το καλοκαίρι. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η πρόταση ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των πολλών εμποδίων που ανακύπτουν στην εφαρμογή του.

Πάντως, τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας εκτιμάται πως θα αποφέρουν περίπου 3 δισ. ευρώ εφόσον φορολογηθούν. Τουλάχιστον το 50% αυτών είναι σε μετρητά και καταθέσεις, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό του υπολειπόμενου ποσού είναι σε τίτλους, οι οποίοι θα μετατραπούν σε μετρητά όταν φτάσει η ωρίμανσή τους στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Ωστόσο, η ιδέα της φορολόγησης και της διατήρησης των εσόδων από τους φόρους εγείρει νομικά και οικονομικά ερωτήματα. Αρκετοί ηγέτες που βρέθηκαν σήμερα στη σύνοδο στις Βρυξέλλες εξέφρασαν προβληματισμούς που είχε αποτυπώσει προηγουμένως και η ΕΚΤ ότι η εκμετάλλευση των εσόδων αυτών θα έδινε βήμα σε όσους κατέχουν αποθεματικά να απομακρυνθούν από το ευρώ.

Αντιθέτως, οι υποστηρικτές του σχεδίου σημείωσαν ότι αυτός ο κίνδυνος έχει αποκλειστεί ήδη από την πρώτη στιγμή της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται πως η Ε.Ε. θα διεκδικήσει τη στήριξη της G7 για το σχέδιο, παρότι η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην Ευρώπη. Αυτό τέθηκε ως προϋπόθεση από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι απαραίτητο προτού ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο.

Εμπόδια

Από πολιτική σκοπιά, προτού γίνει επίσημη πρόταση η Κομισιόν θα χρειαστεί ισχυρή στήριξη από χώρες-κλειδιά στο ευρωπαϊκό μπλοκ, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, όπου βρίσκονται τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία.

Προηγουμένως η Ε.Ε. είχε εξετάσει το σενάριο δημιουργίας μιας κοινής οντότητας για επενδύσεις των κονδυλίων και αξιοποίησή τους προς ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Αυτό το σενάριο θεωρήθηκε εξαιρετικά περίπλοκο και νομικά αμφίβολο. Επίσης, η Ε.Ε. απέκλεισε την ιδέα της άμεσης κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων ως αδύνατη.

Ακόμη και η ιδέα της φορολόγησης, όμως, αν και απλούστερη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικά εμπόδια. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι τόκοι και τα έσοδα που παράγονται από περιουσιακά στοιχεία υπό την ομπρέλα των κυρώσεων ανήκουν στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι εάν γίνει επίσημη πρόταση για φορολόγηση, τότε θα χρειαστεί ομόφωνη έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη προκειμένου να εφαρμοστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ