ΙΑΤΑ: Ευρεία συνεργασία για τον περιορισμών των εκπομπών

ΙΑΤΑ: Ευρεία συνεργασία για τον περιορισμών των εκπομπών

Οι αερομεταφορές, οι οποίες παράγουν περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών, θεωρείται ένας από τους τομείς που είναι πιο δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα 

Οι αεροπορικές εταιρείες ζήτησαν την Τρίτη συνεργασία σε ένα ευρύ μέτωπο για την επίτευξη «πολύ σκληρών» στόχων εκπομπών και δεσμεύτηκαν στο τέλος μιας τριήμερης συνόδου κορυφής να δημοσιεύσουν τους ενδιάμεσους κλιματικούς στόχους το επόμενο έτος.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), που συγκεντρώνει 300 αεροπορικές εταιρείες και αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της παγκόσμιας κίνησης, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις, οι κατασκευαστές αεροπλάνων και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Οι αερομεταφορές, οι οποίες παράγουν περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών, θεωρείται ένας από τους τομείς που είναι πιο δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα.

Η ετήσια συνάντηση της IATA στην Κωνσταντινούπολη έφερε επίσης έντονες ενδείξεις ανάκαμψης των καταναλωτών καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον να παραγγείλουν νέα τζετ για να κλειδώσουν σε σπάνιες θέσεις παραγωγής και να καλύψουν τη ζήτηση υψηλότερη από την αναμενόμενη με σύγχρονους στόλους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι μια τέτοια ταχεία ανάπτυξη έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της αεροπορικής βιομηχανίας για τις εκπομπές, αλλά οι προμηθευτές ανταλλάσσουν την εισαγωγή των πιο πρόσφατων για να επωφεληθούν από εναλλακτικά νέα καύσιμα.

Η πίεση στις αερομεταφορές αυξάνεται για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα εν μέσω χαμηλών προμηθειών βιώσιμων καυσίμων αεροσκαφών που βασίζονται σε φυτά ή απόβλητα, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης πιεστικές ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ