Η Ryanair κέρδισε τη δικαστική «μάχη» με τη Lufthansa - Eίχε ταχθεί ενάντια στην κρατική διάσωση

Η Ryanair κέρδισε τη δικαστική «μάχη» με τη Lufthansa - Eίχε ταχθεί ενάντια στην κρατική διάσωση

Tο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την έγκριση της Κομισιόν στην κρατική βοήθεια

Νικήτρια βγήκε η Ryanair από τη δικαστική «μάχη» με τη Lufthansa, καθώς το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την έγκριση της Κομισιόν στην κρατική βοήθεια προς τη γερμανική αεροπορική εταιρεία εν μέσω της πανδημίας της Covid-19.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. έθεσε στον «πάγο» την απόφαση της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι η έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων περιλάμβανε «αρκετά λάθη».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως λάθος την παραδοχή της Κομισιόν ότι η Lufthansa ήταν ανίκανη να αντλήσει κεφάλαια από τις ιδιωτικές αγορές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2020 η Κομισιόν είχε εγκρίνει το έκτακτο σχέδιο της Γερμανίας για την στήριξη της Lufthansa, το οποίο προέβλεπε την παροχή κρατικού δανείου 300 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα το 20% των μετοχών, αλλά και την κρατική συμμετοχή με σχεδόν 6 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Πέραν της υπόθεσης της Lufthansa, η Ryanair κέρδισε και την προσφυγή εναντίον παρόμοιας κρατικής βοήθειας στην σκανδιναβική SAS AB -επίσης το 2020.

Και τα δύο κρατικά πακέτα βοήθειας είχαν παρασχεθεί εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της οποίας η ταξιδιωτική κίνηση είχε σχεδόν μηδενιστεί, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών αεροπορικών εταιρειών.

Η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κορυφαίο στην Ευρώπη, για νομικά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ