Έκαψαν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα οι Γερμανοί το πρώτο τρίμηνο

 Έκαψαν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα οι Γερμανοί το πρώτο τρίμηνο


Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γερμανική χρήση ξεπέρασε το 50% το πρώτο τρίμηνο

 

Μείωση σημείωσε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του 2023 ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 50,3% , σύμφωνα με στοιχεία από τον όμιλο κοινής ωφελείας BDEW και το Κέντρο Έρευνας Ηλιακής Ενέργειας και Υδρογόνου (ZSW) την Παρασκευή.

Η Γερμανία θέλει η πράσινη ενέργεια από ηλιακή, αιολική, βιομάζα και υδροηλεκτρική παραγωγή να αντιπροσωπεύει το 80% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2030, καθώς εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια και στοχεύει να μειώσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής άνθρακα, χρησιμοποιώντας μονάδες φυσικού αερίου κυρίως για την υποστήριξη του δικτύου.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν εν μέρει τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, όταν η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση σε 138,1 τεραβατώρες (TWh), σημείωσε η BDEW σε δήλωση.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 49,2% του μείγματος τους πρώτους τρεις μήνες του 2022.

Τα δεδομένα υπολογίστηκαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βασίζουν το μερίδιο στη χρήση και όχι στην παραγωγή, μια μέθοδο που υιοθέτησε επίσης η κυβέρνηση του Βερολίνου για τους ορισμούς των κλιματικών στόχων της, ανέφερε η BDEW.


«Επειδή το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετριέται με το μερίδιό τους στη συνολική χρήση, η χαμηλότερη κατανάλωση (ηλεκτρικής ενέργειας) σημαίνει υψηλότερο σχετικό μερίδιο και το αντίστροφο», πρόσθεσε.

Εξετάζοντας την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι δύο ερευνητικοί φορείς κατέγραψαν πτώση 8,3% στις 147,5 TWh στο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των όγκων παραγωγής που κατευθύνεται προς εξαγωγή.

Στο σύνολο της παραγωγής, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις 69,5 TWh, αντιπροσώπευαν μερίδιο 47,1%, από 45,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, παρόλο που ο όγκος παραγωγής πράσινης ενέργειας μειώθηκε κατά 4,3%.

Οι συμβατικές πηγές ενέργειας - πυρηνική ενέργεια, άνθρακας, φυσικό αέριο και πετρέλαιο - παρείχαν 78 TWh στο σύνολο της παραγωγής, από 88,3 TWh ένα χρόνο νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ