Πόσα θα πληρώσουμε για το ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης του Ιανουαρίου

Πόσα θα πληρώσουμε για το ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης του Ιανουαρίου

Δυσκολίες με το… καλημέρα της νέας χρόνιας. Το υπουργείο οικονομικών «κουτσουρεύει» την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 λεπτά ανά λίτρο για να γλιτώσει περί τα 50-60 εκατ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ισόποσα θα αυξηθεί η τιμή λιανικής του συγκεκριμένου καυσίμου. Αυξήσεις αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυξήσεις αυτές θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου και θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στα νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις αλλά και στις επιχειρήσεις στις οποίες θα δοθεί μια ακόμη αφορμή να «σπρώξουν» τις τιμές τους προς τα πάνω.

Η τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης συγκρατείται σήμερα περίπου στα 1,1 ευρώ το λίτρο αλλά για να συμβεί αυτό υπάρχει η διπλή επιδότηση: τα 3,75 λεπτά των διυλιστηρίων και τα 25 λεπτά που δίνει το κράτος. Τώρα έχουμε το πρώτο δεδομένο: τα 25 λεπτά γίνονται 15 λεπτά από την 1/1. Το ποια θα είναι η τιμή λιανικής, θα εξαρτηθεί από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου αλλά και από τις αποφάσεις που θα λάβουν τα διυλιστήρια της χώρας. Αυτά, επιδοτούν την τιμή μέχρι το τέλος του έτους με 3,75 λεπτά. Αν διακοπεί και αυτή η επιδότηση, τότε θα μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση.

Για να προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών το «κούρεμα» της επιδότησης, ουσιαστικά είναι σαν να στέλνει τον κόσμο να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης «εδώ και τώρα». Ουδείς βέβαια μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο από την 1/1/2023. Το βέβαιο είναι ότι για να «αναπληρωθεί» η διαφαινόμενη αύξηση της τιμής κατά 10 ή 13,75 λεπτά ανά λίτρο μόνο από την αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής, θα χρειαστεί να καταγραφεί πολύ μεγάλη πτώση. Εύκολο; Όποιος δεν θέλει να το ρισκάρει, σπεύδει να αγοράσει.

Οι τιμές του ρεύματος

Η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος μέχρι και σήμερα 20 Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 296,3 ευρώ και είναι πολύ υψηλότερη συγκριτικά με τα 220 ευρώ του Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ πιθανό ότι θα επαναφέρουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από τα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αντίστοιχα βέβαια θα αυξηθεί και η επιδότηση ώστε για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, η τιμή να συγκρατηθεί στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Βέβαια, στις μεγαλύτερες καταναλώσεις αλλά και στις επιχειρήσεις, η άνοδος της τιμής θα… πονέσει. Γι’ αυτό μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις καλό θα είναι προετοιμάζονται για υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ