Ποιοι και πόσο θα επιδοτούνται από το κράτος για να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα

Ποιοι και πόσο θα επιδοτούνται από το κράτος για να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα

Ανακοινώνονται οι λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρχής γενομένης από αυτό τον μήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα γνωστοποιεί κάθε μήνα και για το επόμενο 12μηνο, πέντε τιμές «αποζημίωσης» του ρεύματος οι οποίες θα πολλαπλασιάζονται με τον όγκο της κατανάλωσης. Το τελικό ποσό θα αποτυπώνεται στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν θα χρειάζεται καμία απολύτως ενέργεια από τον καταναλωτή.

Ο Ιούλιος θα είναι μήνας προσαρμογής για τα νοικοκυριά στα νέα δεδομένα καθώς ουσιαστικά θα αλλάξουν όλα: από την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα (καθώς θα περιλαμβάνει και την πρόβλεψη επιβάρυνσης από την ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία καταργείται στα χαρτιά αλλά επί της ουσίας ενσωματώνεται στα τιμολόγια) μέχρι τον τρόπο υπολογισμού της επιδότησης του ρεύματος. Στην τελική του μορφή, ο μηχανισμός θα είναι αρκετά απλός, τουλάχιστον με βάση τα όσα προγραμματίζονται. Ο καταναλωτής θα βλέπει την τιμή με την οποία θα χρεώνεται για κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώνει και την τιμή με την οποία θα επιδοτείται από το κράτος. Ουσιαστικά, θα πληρώνει την διαφορά των δύο ποσών. Έτσι, αν η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας εμφανιστεί να χρεώνει προς 32 ή 35 λεπτά μια κιλοβατώρα και η επιδότηση διαμορφώνεται στα 19 λεπτά, τότε η τελική επιβάρυνση να ανέρχεται στα 16 λεπτά. Άρα, για 300 κιλοβατώρες, η χρέωση ανέρχεται στα 48 ευρώ. Εννοείται ότι ο καταναλωτής θα εξακολουθήσει να πληρώνει όλες τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ). Άρα, η τελική τιμή λιανικής του ρεύματος θα ανέρχεται περίπου στα 22-23 λεπτά. Αυτή περίπου θα είναι η νέα πραγματικότητα. Προσοχή λοιπόν στις καταναλώσεις. Κάθε κιλοβατώρα ενός νοικοκυριού θα κοστίζει το ποσό που προαναφέρθηκε και ο τελικός λογαριασμός θα προκύπτει από τον παλλαπλασιασμό του όγκου της κατανάλωσης με το συγκεκριμένο ποσό. Επομένως, για το νοικοκυριό που έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο (σ.σ στα σταθερά δεν επέρχεται καμία αλλαγή):

  1. 300 κιλοβατώρες θα κοστίζουν περίπου 66 ευρώ / μήνα
  2. 400 κιλοβατώρες θα κοστίζουν περίπου 88 ευρώ / μήνα και
  3. 500 κιλοβατώρες θα κοστίζουν περίπου 110 ευρώ / μήνα.

Δυσάρεστες εκπλήξεις για τα νοικοκυριά δεν θα υπάρχουν καθώς η χρέωση δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωσης ούτε ανάλογα με το αν το σπίτι είναι κύρια ή εξοχική κατοικία. Οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν λιγότερα καθώς η επιδότηση ανά κιλοβατώρα θα ξεπερνά τα 0,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι πέντε διαφορετικές:

  1. Η πρώτη θα αφορά στους οικιακούς καταναλωτές χωρίς οικιακό τιμολόγιο
  2. Η δεύτερη θα αφορά στους οικιακούς καταναλωτές με οικιακό τιμολόγιο και θα είναι μεγαλύτερη όπως προαναφέρθηκε
  3. Η 3η θα αφορά στους αγρότες
  4. Η 4η στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η
  5. Η 5η τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν με τέτοιο ποσό ώστε να καλύπτεται περίπου το 60% των απωλειών από την αύξηση των ονομαστικών τιμών των τιμολογίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ