Έρχονται διακανονισμοί στο ρεύμα με βάση… το εισόδημα

Η Qualco έχει κατηγοριοποιήσει τους πελάτες της ΔΕΗ με στόχο να κινηθεί στοχευμένα

Έρχονται διακανονισμοί στο ρεύμα με βάση… το εισόδημα


Την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καταδεικνύουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΔΕΗ, που παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη παρά τα προγράμματα ρύθμισης.

Ο ειδικός σύμβουλος που έχει αναλάβει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού επεξεργάζεται νέο τρόπο διακανονισμού των οφειλών. Ο νέος τρόπος διακανονισμού, που περιλαμβάνει τις προτάσεις της κοινοπραξίας των εταιρειών με επικεφαλής την Qualco, αποσκοπεί στην αύξηση των εισπράξεων κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Η Qualco έχει κατηγοριοποιήσει τους πελάτες της ΔΕΗ με στόχο να κινηθεί στοχευμένα, προτείνοντας διακανονισμούς με βάση το προφίλ του κάθε πελάτη αλλά και αξιοποιώντας στη συνέχεια και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση τη δικαστική οδό για τη διεκδίκηση των οφειλών.

Ο σύμβουλος έχει κατηγοριοποιήσει τους πελάτες της ΔΕΗ με βάση τα εισοδήματα τους και γενικότερα το «προφίλ» τους.

Ουσιαστικά προτείνει οι διακανονισμοί που κάνει η ΔΕΗ στους οφειλέτες της να έχουν ανάμεσα στα άλλα κριτήρια και το εισόδημα του οφειλέτη-πελάτη.

Ο στόχος πάντως είσπραξης 50-100 εκατ. ευρώ για το 2018 καταδεικνύει τη δυσκολία διαχείρισης του κρίσιμου αυτού θέματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και τη γενικότερη οικονομική της κατάσταση.

Η εταιρεία συμβούλων έχει παραδώσει τις προτάσεις για το πώς θα κλείσουν οι μεγάλες «τρύπες» που έχουν αφήσει οι «μπαταξήδες» στα ταμεία της. O σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να παρουσιαστεί έως τον Μάιο στους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο τονίζεται ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η άμεση είσπραξη από τη ΔΕΗ όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του στενού δημόσιου τομέα ( όπως από τα υπουργεία ), ενώ μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (αυτοδιοίκηση, εταιρείες του Δημοσίου, κ.α.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ