Οι «συνταγές» για να μην σας πνίξουν οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο - Πώς θα φτιάξετε τη δική σας

Οι «συνταγές» για να μην σας πνίξουν οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο - Πώς θα φτιάξετε τη δική σας

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι η περίοδος αναστολών και διευκολύνσεων λόγω της πανδημίας, τελειώνει με το τέλος αυτού του μήνα. Από Σεπτέμβριο, θα πληρώνουμε και φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας και ασφαλιστικές εισφορές ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν να τρέχουν οι ρυθμίσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν ή τις επιστρεπτέες προκαταβολές που πρέπει να γυρίσουν στο ταμείο του δημοσίου. Για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, το φορτίο θα είναι πολύ βαρύ. Ωστόσο, υπάρχουν «συνταγές» που περιορίζουν αυτά τα βάρη.

Με τη βοήθεια των εργαλείων του fpress.gr μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας συνταγή, κομμένη και ραμμένη στις δικές σας ανάγκες: ο φόρος εισοδήματος μπορεί να πληρωθεί σε έως και 24 δόσεις με κόστος μόλις 50 ευρώ ανά 1000 ευρώ οφειλής. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αξίζει να πληρωθεί εφάπαξ αν έχετε τα χρήματα καθώς προβλέπεται πρόσθετο κούρεμα 15%. Τα τέλη κυκλοφορίας σπάνε σε 12 δόσεις με τη βοήθεια της πιστωτικής κάρτας ενώ έως και 24 δόσεις μπορούν να δοθούν και για τον ΕΝΦΙΑ. Όσο για τα χρέη της πανδημίας, οι 36-72 δόσεις του κράτους είναι -με βάση τα σημερινά δεδομένα- η καλύτερη λύση. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα βρείτε όλα τα εργαλεία για να φτιάξετε τη δική σας λύση. Ιδού λοιπόν.

Είναι πολλές οι οφειλές που συσσωρεύονται για το διάστημα από Σεπτέμβριο και μετά. Ουσιαστικά, ξεκινάει μια "σχέση" πληρωμών με το δημόσιο η οποία θα διαρκέσει ακόμη και χρόνια. Μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα "κολλήσει" με τον ΕΝΦΙΑ του 2022, θα φτάσουμε να πληρώνουμε φόρο κατοχής ακινήτων κάθε μήνα επί 18 μήνες χωρίς... ανάσα (σ.σ ο ΕΝΦΙΑ του 2022 προγραμματίζεται να πληρώνεται από τον Μάρτιο και σε 10 δόσεις). Για το άθροισμα των υποχρεώσεων που μπορούν να βαρύνουν τη δική σας τσέπη σε μηνιαία βάση, μπορείτε να πάρετε μια γεύση κάνοντας κλικ στο σχετικό εργαλείο.

Αφού λοιπόν διαπιστώσετε την έκταση του προβλήματος, θα αρχίσετε να φτιάχνετε τη δική σας συνταγή, αξιοποιώντας τις ακόλουθες πληροφορίες:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: H λύση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών είναι η εξής: πληρωμή διπλής δόσης μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, πληρωμή της 3ης δόσης μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και μετά μια δόση ανά μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022. Δυστυχώς, η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών σε έως και 72 δόσεις εξαίρεσε τον φόρο εισοδήματος. Έτσι, όσοι έχουν σπεύσει να κάνουν φορολογική δήλωση από το τέλος Ιουλίου και έχουν πληγεί από την πανδημία, δεν έχουν δυνατότητα να ενταχθούν στις 36 άτοκες ή στις 72 έντοκες δόσεις με το επιτόκιο του 2,5%. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση. Έχει μεν υψηλότερο επιτόκιο, ωστόσο, σας επιτρέπει να «σπάσετε» την οφειλή σε 12 ή και σε 24 δόσεις με σχετικά χαμηλό κόστος. Όπως θα διαπιστώσετε χρησιμοποιώντας το εργαλείο του fpress.gr, για κάθε 1000 ευρώ φόρου εισοδήματος που θα εντάσσετε στη ρύθμιση, το κόστος λόγω των τόκων θα είναι 20 ευρώ για τις 12 δόσεις και 50 ευρώ για τις 24 δόσεις. Άτοκη είναι η λύση της πιστωτικής κάρτας. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει το επαρκές υπόλοιπο και οι δόσεις να πληρώνονται στην ώρα τους. Κρατήστε υπόλοιπο για τα τέλη κυκλοφορίας αν θέλετε να σπάσετε και αυτά σε δόσεις καθώς τα τέλη δεν εντάσσονται σε ρύθμιση του δημοσίου σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος

ΕΝΦΙΑ: Αν όλα κυλήσουν βάσει του προγραμματισμού, ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο. Υπάρχει πιθανότητα, αν καθυστερήσουν και άλλο οι φορολογικές δηλώσεις να αλλάξει η προθεσμία της πρώτης δόσης, ωστόσο το να επεκταθεί ο χρόνος αποπληρωμής μετά τον Φεβρουάριο του 2022, αποκλείεται. Και πάλι λοιπόν όσοι θέλουν περισσότερες δόσεις, θα καταφύγουν στην πάγια ρύθμιση της εφορίας ή στην πιστωτική τους κάρτα.

Τέλη κυκλοφορίας: Όπως προαναφέρθηκε, η μόνη λύση για να τα σπάσετε σε δόσεις είναι η πιστωτική σας κάρτα. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει γι’ αυτό φροντίστε να διατηρήσετε επαρκές υπόλοιπο.

Οφειλές πανδημίας: Αν έχετε συσσωρεύσει χρέη μέσα στο διάστημα Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 εξαιτίας της πανδημίας και των αναστολών που δόθηκαν η ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων είναι η ενδεδειγμένη. Διότι ειδικά στις 36 δόσεις, δεν υπάρχει επιτόκιο οπότε το «σπάσιμο» των οφειλών θα γίνει χωρίς κόστος Μπορείτε να υπολογίσετε τη δόση αναγράφοντας το ποσό που οφείλετε στο σχετικό πεδίο. Οι δόσεις θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τον Ιανουάριο του 2022.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η λύση των 60 δόσεων που προτείνει το δημόσιο θα σας καλύψει καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει επιτόκιο (μόλις 1% περίπου). Από την άλλη, αν διαθέτετε ρευστότητα (ή αν μπορείτε να την εξασφαλίσετε πληρώνοντας τις υπόλοιπες οφειλές σε δόσεις), σκεφτείτε το ενδεχόμενο εφάπαξ καταβολής έως το τέλος του χρόνου καθώς σε αυτή την περίπτωση γίνεται πρόσθετο κούρεμα 15%. Αν έχετε τα χρήματα, σκεφτείτε το διότι δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διαγραφή οφειλών της τάξεως του 15%. Για να δείτε το πώς μεταφράζεται αυτό το 15% στην πράξη ή για να υπολογίσετε τη δόση που θα πρέπει να πληρώνετε για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, κάντε κλικ εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ