Τα ζευγάρια παίρνουν... φορο-διαζύγιο

Τα ζευγάρια παίρνουν... φορο-διαζύγιο

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον από ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις το 2019.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι σήμερα πάνω από 2.000 φορολογούμενοι έχουν κάνει αίτηση στην ειδική εφαρμογή και ζητούν να υποβάλλουν χωριστή δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, που λήγει η σχετική προθεσμία, να μπουν στην εφαρμογή για να κάνουν την αίτηση.

Πρακτικά η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης σημαίνει ότι θα σταλεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό στον κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του.

Επίσης με τις χωριστές δηλώσεις υπάρχει περίπτωση στο ζευγάρι ο ένας να πληρώσει φόρο και ο άλλος να πάρει επιστροφή, αν φυσικά δικαιούται.

Εφόσον υπάρχουν παιδιά, τα εισοδήματά τους θα προστεθούν στον γονέα που έχει υψηλότερα εισοδήματα. Στην περίπτωση που οι γονείς έχουν ίσο ποσό εισοδήματος, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να θυμούνται ότι μπορεί να δίδεται η δυνατότητα υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, ωστόσο, κρύβει και... παγίδες.

Για παράδειγμα, αυξάνεται το ποσό του ελάχιστου τεκμηρίου που καλείται το ζευγάρι να καλύψει. Τα τεκμήρια θα καλύπτονται από το ατομικό εισόδημα του καθενός και όχι από το οικογενειακό εισόδημα που δηλώνουν αθροιστικά.

Στην ξεχωριστή φορολογική δήλωση ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ