Για ποια νησιά χτυπάει η …καμπάνα του ΦΠΑ

Για ποια νησιά χτυπάει η …καμπάνα του ΦΠΑ
Ο κύβος ερρίφθη. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε η λίστα με τα νησιά που θα υποστούν πρώτα από όλα την αύξηση του ΦΠΑ. Απόφαση που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει ότι τα πρώτα νησιά στα οποία θα επέλθει αύξηση των συντελεστών θα είναι: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας, θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, για την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών κατά 30% στον Φ.Π.Α. Με την απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά που προαναφέρθηκαν θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται επανεξέταση του πλαισίου του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ