Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις - Το ΥΠΟΙΚ αποκλείει την παράταση

Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις - Το ΥΠΟΙΚ αποκλείει την παράταση
Χάος έχει δημιουργηθεί με τις φορολογικές δηλώσεις 2015, συνεπεία των κακών χειρισμών από πλευράς Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της άγνοιας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία στο παρά πέντε κατέθεσε τροπολογίες αλλάζοντας διατάξεις του φορολογικού νόμου, και των τεράστιων λαθών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή,ελάχιστες δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως σήμερα, ενώ απομένει ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Την ίδια στιγμή, τα νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, αφού ακόμα δεν έχει ανοίξει το σύστημα γι’ αυτά και όλοι αναρωτιούνται γιατί τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν «μαύρη τρύπα», που προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ήταν αρνητική στη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (30 Ιουνίου), στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Επιμελητήριο).

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι το αίτημα του Επιμελητηρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης (31 Ιουλίου), για να μην επηρεαστεί η πορεία των εσόδων, αλλά και επειδή το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετους τους θεσμούς. Η αναφορά στους θεσμούς προφανώς γίνεται κατά το δοκούν.

Σημειώνεται ότι οι πιστωτές της χώρας ήταν αντίθετοι στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε τότε με τις παρατηρήσεις, αλλά προχώρησε μονομερώς. Πάντως, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή τα πολλά λάθη στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, οι λιγοστές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα από τους υπόχρεους και το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει το σύστημα για τα νομικά πρόσωπα, υπάρχει ο κίνδυνος να υποβληθούν πολλές εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet δεν πρόκειται να αντέξει τη μαζική υποβολή δηλώσεων και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα «κρασάρει». Υπενθυμίζεται ότι το περσινό έτος, με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, παρακαλούνταν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους τις βραδινές ώρες!

Σημειώνεται ότι και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου. Λογιστές αναφέρουν ότι οι δηλώσεις τους θα υποβληθούν την τελευταία ημέρα. Αιτιολογώντας τον λόγο της οριακής υποβολής της δήλωσης, σημειώνουν ότι ο νόμος τούς υποχρεώνει η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης. Δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, θα πληρώσουν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Επίσης, αναφέρουν ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα υποβάλλονται δηλώσεις. Θεωρείται ανέφικτο σε διάστημα ενός μήνα να υποβληθούν 6 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 200.000 νομικών προσώπων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση 200.000 δηλώσεις. Ωστόσο, το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει ούτε 120.000 δηλώσεις ημερησίως. Τα προβλήματα, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και φοροτεχνικοί, είναι πάρα πολλά, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στην ολιγωρία της αρμόδιας γενικής γραμματέως, Κ. Σαββαΐδου.

Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα εντοπίζοντας κυρίως στα εξής:

1. Ανοιξε με τεράστια καθυστέρηση το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων, με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση 900 εκατ. ευρώ.

2. Λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα δάνεια. Σε αρκετές περιπτώσεις, εμφανίζεται το δάνειο και στους δύο συζύγους.

3. Ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τις εκπιπτόμενες δαπάνες.

4. Οι λογιστές περιμένουν ακόμα διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.

5. Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί παρουσιάζουν λανθασμένα στοιχεία, τόσο στα ποσά του εργοσήμου όσο και σε συντάξεις, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η εκ νέου υποβολή των σχετικών αρχείων από τους αρμόδιους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ