Τουριστικοί φορείς: Δεχόμαστε ΦΠΑ μέχρι 10%, από 6,5% που είναι σήμερα

Τουριστικοί φορείς: Δεχόμαστε ΦΠΑ μέχρι 10%, από 6,5% που είναι σήμερα
Οι τουριστικές ενώσεις «ζητούν» αύξηση, αλλά στα επίπεδα των ανταγωνιστών τους, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΤΕ.

H οποιαδήποτε αλλαγή στο μείζον ζήτημα του εξορθολογισμού των συντελεστών ΦΠΑ θα πρέπει να κυμαίνεται στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας, δηλαδή από 8% - 10%, ξεκαθαρίζουν οι τουριστικές ενώσεις.

Με κοινή ανακοίνωση, ο ΣΕΤΕ και οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις - μέλη του, δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν για ακόμα μια χρονιά την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας - όπως λένε- στο βαθμό που τους αναλογεί στα έσοδα του κράτους.

Στηρίζουν την προσπάθεια για την επίτευξη επωφελούς συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι και άλλες χώρες διατηρούν ευνοϊκό καθεστώς σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές όπως τα Κανάρια Νησιά με ο%, η Κορσική με 2%, κλπ.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, λένε, ο ελληνικός τουρισμός θα βγει αμέσως εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί ανήκεστο βλάβη στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ΦΠΑ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας τόσο στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα είναι έρμαιο των tour operators, όσο και στις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις αυτές, που αποτελούν την πλειοψηφία και ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, είναι αδύνατον να απορροφήσουν μεγαλύτερη αύξηση του ΦΠΑ και είναι βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά. Θα πρόκειται δηλαδή για το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.

Στοιχεία συντελεστών Φ.Π.Α. σήμερα από ανταγωνίστριες χώρες (Πηγή: ΣΕΤΕ)

  • Κύπρος 9% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
  • Γαλλία 10% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
  • Ιταλία 10% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
  • Μάλτα 7% σε διανυκτέρευση, 18% σε εστίαση, 9,8% στο πακέτο
  • Πορτογαλία 6% σε διανυκτέρευση, 23% στην εστίαση, 10,8% στο πακέτο
  • Ισπανία 10% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
  • Τουρκία 8% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
  • Κροατία 13% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
  • Ελλάδα (μέχρι τώρα) 6,5% σε διανυκτέρευση, 13% στην εστίαση, 8,1% στο πακέτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ