Μπλόκο από την Κομισιόν στις αλλαγές του ΦΠΑ- Όλα τα νέα σενάρια

Μπλόκο από την Κομισιόν στις αλλαγές του ΦΠΑ- Όλα τα νέα σενάρια
Ναυάγησε το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον μειωμένο ΦΠΑ με χρήση κάρτας σε Κοινοτική Οδηγία για το ΦΠΑ που προβλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει διαφοροποίηση συντελεστή ανάλογα με το μέσο πληρωμής.

Το ΥΠΟΙΚ αναζητά εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να διασωθεί η πρόταση για το μπόνους της χρήσης κάρτας. Ετσι δια στόματος κ. Βαρουφάκη εξετάζεται ο συμψηφισμός με το φόρο εισοδήματος ή πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο 3% απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών.

Παράλληλα όμως αναζητούνται και νέες προτάσεις που εξετάζονται για τον ΦΠΑ επικεντρώνονται σε ένα καθεστώς θέσπισης τριών συντελεστών, το οποίο θα προβλέπει:

- διατήρηση των δύο υφιστάμενων συντελεστών (13% και 23%) με κάποια αναπροσαρμογή (στο 15% και στο 20% για παράδειγμα)

- θέσπιση ενός τρίτου χαμηλού συντελεστή για ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα.

Στον αέρα συνεχίζουν να βρίσκονται και οι εξαιρέσεις από το φόρο και κυρίως εκείνες που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι συντελεστές εφαρμόζονται με έκπτωση 30%. Κατά τις πληροφορίες, οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τις εξαιρέσεις θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν και το ακριβές ύψος του μεσαίου και υψηλού συντελεστή ΦΠΑ.

Το μείζον θέμα του ΦΠΑ αναμένεται να εξεταστεί ενδελεχώς από τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, που σήμερα συνεδριάζει, δια ζώσης, μετά τις απανωτές τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών.

Στους...θεσμούς τα ρίχνει τώρα η κυβέρνηση για την τροπή που πήρε η υπόθεση με τον ΦΠΑ και την πρόταση Βαρουφάκη για εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή για όσους κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος.

Όπως επισήμαιναν πριν από λίγο κυβερνητικοί κύκλοι, « η κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει στους θεσμούς ένα πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου έτσι ώστε να πριμοδοτούνται όσοι αγοράζουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Είχε επίσης συζητηθεί η σύνδεση του μέτρου –η συζήτηση ήταν σε ανεπίσημο επίπεδο- με το αφορολόγητο της κλίμακας.

«Σε αυτές τις ανεπίσημες συζητήσεις, άνθρωποι των θεσμών αντιπρότειναν η πριμοδότηση των καταναλωτών να γίνεται απ’ ευθείας μέσω της μείωσης του του ΦΠΑ» τόνιζαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές συμπληρώνοντας «Ωστόσο, αυτό που ανεπισήμως κάποιοι άνθρωποι των θεσμών αντιπρότειναν στην αρχική σκέψη της κυβέρνησης έρχονται τώρα, και πάλι ανεπισήμως , να απορρίψουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ