Χάνει έδαφος ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ - Ποιο είναι το «ισοδύναμο»

Χάνει έδαφος ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ - Ποιο είναι το «ισοδύναμο»
Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο να αποδεχτεί τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ. Και αυτό διότι βλέποντας ποια προϊόντα και υπηρεσίες κατατάσσονται σήμερα στον χαμηλό (13%) και στον υπερχαμηλό συντελεστή (6,5%) αντιλαμβάνεται ότι θα υποχρεωθεί να προκαλέσει αυξήσεις σε αρκετά από τα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία όμως έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο στο καλάθι των φτωχότερων νοικοκυριών.


Η διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών, είχε ως αντικείμενο να παραμείνουν σε έναν χαμηλό συντελεστή όσο το δυνατόν περισσότερα από τα είδη πρώτης ανάγκης. Όμως, ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς και ο τζίρος που γίνεται σε αυτά τα είδη πολύ μεγάλος.

Στο 13% κατατάσσονται όλα τα τρόφιμα, τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, η ύδρευση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα. Δηλαδή, σχεδόν το σύνολο των δαπανών ενός φτωχού ή μεσαίου νοικοκυριού. Πώς λοιπόν θα εμφανιστεί μια κυβέρνηση που έχει κάνει σημαία την μη λήψη υφεσιακών μέτρων να προχωρά σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις;

Το επιχείρημα ότι κάποια προϊόντα θα γίνουν φθηνότερα (ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαρτικά, απορρυπαντικά, σχολικά είδη, γυμναστήρια, κομμωτήρια, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη) δεν θα φανεί και τόσο πειστικό στα χαμηλότερα στρώματα που όμως αποτελούν και την πλειοψηφία.

Έτσι, εδώ και λίγες ώρες έχει επανέλθει το σενάριο του να εγκαταλειφθεί ο ενιαίος συντελεστής. Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; Επιστροφή στην εναλλακτική λύση, το ισοδύναμο μέτρο που έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2011. Αυτό έχει να κάνει με την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά αλλά και την κατάργηση του υπερχαμηλού συντελεστή του 6,5%.

Στην πράξη, το οικονομικό επιτελείο βλέπει ότι και η λύση του ενιαίου συντελεστή και η λύση της κατάργησης των απαλλαγών, πλήττει το τουριστικό προϊόν. Στην πρώτη περίπτωση η εστίαση θα αυξηθεί από το 13% στα επίπεδα του ενιαίου συντελεστή (πχ 18%) ενώ για τα ξενοδοχεία το μέλλον θα ήταν αβέβαιο (σ.σ θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να παραμείνουν στο 6,5%). Από την άλλη, η κυβέρνηση θα έπρεπε να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα ή στα τρόφιμα.

Η κατάργηση του υπερχαμηλού συντελεστή θα στείλει τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% (εκεί ήταν και πριν από δύο χρόνια) ενώ μπορεί να προκαλέσει ανατιμήσεις και στα φάρμακα. Ειδικά για τα τελευταία, οι επιπτώσεις για τα φτωχότερα νοικοκυριά μπορούν να αντισταθμιστούν με μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων με εισοδηματικά κριτήρια.

Όσο για την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, οι επιπτώσεις μπορούν να περιοριστούν με θέσπιση πληθυσμιακού κριτηρίου ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στα μικρά νησιά της άγονης γραμμής (π.χ μπορούν να εξαιρεθούν τα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3100 κατοίκους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ