Επαγγελματίες: Μέση επιβάρυνση €1.444 για 473 χιλιάδες φορολογούμενους - Χάνεται σειρά επιδομάτων

Επαγγελματίες: Μέση επιβάρυνση €1.444 για 473 χιλιάδες φορολογούμενους - Χάνεται  σειρά επιδομάτων

Στα 10.920 ευρώ το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με την επιβολή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 10.920 ευρώ και τη μείωση το τέλους επιτηδεύματος κατά 50% από το 2024 για όσους εμφανίσουν υψηλότερα εισοδήματα από το τεκμαρτό εισόδημα παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Το νέο σύστημα οδηγεί στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης με τα έσοδα του δημοσίου να αυξάνονται κατά 874 εκατ. ευρώ ενώ μετά τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος περιορίζεται σε 606 εκατ. ευρώ.

«Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. «Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των επαγγελματιών θα προκαλέσουν αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ σε μέσο όρο για 473.000 φορολογούμενους, για 124.000 ΑΦΜ δεν θα υπάρξει η παραμικρή μεταβολή ενώ για 138.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ. Με το νέο σύστημα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάσουν σειρά επιδομάτων συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιστρέψουν στην κοινωνία είτε με αύξηση του ύψους των επιδομάτων αυτών, είτε των δικαιούχων.

Ειδικά για το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται με κατώτατο εισόδημα από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό . Το τεκμήριο θα είναι μαχητό όπως και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός:

– Το ύψος του τεκμηρίου ανέρχεται σε 10.920 ευρώ και μπορεί να περιορίζεται για τις ατομικές επιχειρήσεις με λίγα έτη λειτουργίας.

– Αντίθετα το ύψος του τεκμηρίου μπορεί να αυξάνεται για ατομικές επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα έτη λειτουργίας και περισσότερους εργαζόμενους και περισσότερους τζίρους από το μέσο όρο του κλάδου.

– Το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ μειώνεται αμέσως από το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους είναι κάτω από το τεκμήριο για να «δώσουμε το κίνητρο να δηλώσουν και αυτοί υψηλότερα εισοδήματα».

Χάρης Θεοχάρης

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη το νομοσχέδιο έχει ένα χαρακτήρα ολιστικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και λαμβάνονται 4 πρωτοβουλίες για τη μείωση της χρήσης των μετρητών:

1. Υποχρεωτική αγοραπωλησιών ακινήτων με τραπεζικά μέτρα πληρωμής

2. Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας

3. Αυστηρότερες κυρώσεις για συναλλαγές με μετρητά πάνω από 500 ευρώ

4. Υποχρέωση ηλεκτρονικής πληρωμής σχετικά με ΕΦΚ

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα ισχύσει για τους αγρότες και τους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν μέχρι 2 εργοδότες. Το τεκμαρτό εισόδημα θα μειώνεται για τους νέους επαγγελματίες (100% μείωση για τα πρώτα τρία χρόνια) για τα άτομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη από 80%

Γιώργος Πιτσιλής

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

– Μπόνους έως 3.000 ευρώ στους φορολογούμενους οι οποίοι μέσω του “Appodixi” καταγγέλλουν περιπτώσεις παραβίασης φορολογικών μηχανισμών. Το ελάχιστο ποσό της αμοιβής ανέρχεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο στα 3.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος θα επιβεβαιώσει την παράβαση

– Καταγραφή μέσω κάμερας των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων. Επίσης θα καταγράφονται με κάμερες οι προγραμματισμένες συναντήσεις στελεχών της ΑΑΔΕ με φορολογούμενους.

– Διεύρυνση έμμεσων τεχνικών ελέγχων

– Διακοπή της συνεργασίας εταιρειών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ