Χρέη: Μένει στο συρτάρι η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών - Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση

Χρέη:  Μένει στο συρτάρι η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών - Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση

Νέα ημερομηνία ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών

Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των οφειλετών που χρωστούν στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ποσά πάνω από το 150.000 ευρώ με τους επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προσανατολίζονται σε νέα ημερομηνία ανακοίνωσης.

Την ίδια ώρα αναιμικό παραμένει το ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις χρεών καθώς ένα μήνα πριν από τη εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων μόλις 30.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα διακανονισμού των χρεών σε έως 120 δόσεις όταν οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000.

Καταληκτική ημερομηνία

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αριθμός θα αυξάνεται όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου ωστόσο στο τραπέζι μπαίνουν σενάρια για διορθωτικές κινήσεις με στόχο την διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων.
Παράλληλα εξετάζεται η ενεργοποίηση του μέτρου της σταδιακής αύξησης του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:


- Στις 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και στις 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 20.800 οφειλέτες με το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί να ανέρχεται στα 292 εκατ. ευρώ.


Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.


- Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς αίτηση έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ρυθμιζόμενο ποσό να φθάνει τα 190 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ