Σχέδιο επέκτασης του «Γαλαξία» με επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ

Στα σκαριά 5-6 νέα καταστήματα – Επενεπένδυση μέρους των κερδών του 2017 μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου – Μηδενικός παραμένει ο τραπεζικός δανεισμός

Σχέδιο επέκτασης του «Γαλαξία» με επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ

Διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της –μηδενικός τραπεζικός δανεισμός, κερδοφορία, επανεπένδυση των κερδών μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου- η διοίκηση της ΠΕΝΤΕ ΑΕ ετοιμάζει νέες επενδύσεις της τάξεως των 15-20 εκατ. ευρώ με στόχο την περαιτέρω αύξηση των σημείων πώλησης. Τα καταστήματα Γαλαξίας ανέρχονται ήδη σε 157 ενώ η επέκταση αναμένεται να αποτελέσει μια πρώτη «απάντηση» στη συρρίκνωση που προκάλεσε στα έσοδα η αναβίωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος μέσω του Σκλαβενίτη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η «Ναυτεμπορική», η αλυσίδα σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου της φέτος με 5-6 νέα σημεία, εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους. Συνολικά το δίκτυο της Γαλαξίας αριθμεί σήμερα 157 σημεία. Να σημειωθεί ότι η Γαλαξίας έχει παρουσία και στην οργανωμένη χονδρική διαθέτοντας 13 cash & carry.

Η διεύρυνση του δικτύου αναμένεται να συνεισφέρει θετικά στην πορεία των εσόδων της αλυσίδας, τα οποία πέρυσι κατέγραψαν υποχώρηση της τάξεως του 6,9%, στα 483 εκατ. ευρώ έναντι 519 εκατ. ευρώ το 2016, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε τόσο η αλυσίδα όσο και γενικότερα η οργανωμένη λιανική από την αναβίωση του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος από την Υπεραγορές Σκλαβενίτης. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία το πρόσημο το 2017 παρέμεινε θετικό, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 18,3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής της αλυσίδας μέρος των κερδών επανεπενδύεται στην κατεύθυνση της στήριξης των σχεδιασμών ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περί το 1,9 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Να επισημανθεί ότι η αλυσίδα κατά τη χρήση αυτή, όπως και κατά τις προηγούμενες, εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς υποχρεώσεις προς τις τράπεζες από λήψη δανείων (η εταιρεία παρουσιάζει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό). Σχετικά με τον σχεδιασμό που αφορά την επέκταση του δικτύου κατά την περσινή χρονιά, διατέθηκαν κεφάλαια ύψους περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ το δίκτυο των καταστημάτων ενισχύθηκε με δύο σημεία.

Όπως αναφέρουν στη «Ν», πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, «φέτος γίνεται προσπάθεια οι επιδόσεις σε επίπεδο μεγεθών να είναι καλύτερες από την περσινή χρονιά, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες επιχειρηματικές εξελίξεις στον κλάδο». Αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν ισχυρές αλυσίδες να «φλερτάρουν» την εξαγορά της Πέντε, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υφίσταται καμία πρόταση, ούτε συζήτηση που να αφορά σε μια τέτοια εξέλιξη». Στην ιστορία της εταιρείας, που μετρά από το 1971 μέχρι σήμερα, δηλαδή 47 χρόνια, οι μέτοχοι της Γαλαξίας ξεπερνούν τους 187, η πλειονότητα των οποίων εργάζεται στην εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ