Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: Τα επόμενα βήματα

Σε Total - ExxonMobil - EΛΠΕ τα δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης

Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: Τα επόμενα βήματα


Άνοιξε ο δρόμος για την εξερεύνηση δύο θαλάσσιων περιοχών νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης που συγκαταλέγονται στις πλέον ελπιδοφόρες ως προς την ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Από τη Βουλή έχουν επιδιώκεται να έχουν έως το Φθινόπωρο κυρωθεί από τη Βουλή οι συμβάσεις των παραχωρήσεων των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης.

Με αυτόν τον σχεδιασμό πορεύονται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, μετά την ανάδειξη των εταιριών, της κοινοπραξίας «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» ως επιλεγέντες αιτούντες για τις προαναφερόμενες περιοχές.

Το επόμενο βήμα είναι η οριστικοποίηση της σύμβασης παραχώρησης ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της κοινοπραξίας και ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των συμβάσεων μίσθωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή τους και η έγκρισή τους από τον υπουργό πριν κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ