Στο «σφυρί» το εργοστάσιο της βιομηχανίας αλλαντικών ΒΕΚΚΑ

Στο «σφυρί» το εργοστάσιο της βιομηχανίας αλλαντικών ΒΕΚΚΑ

Στο «σφυρί» βγάζει ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας, η PQH, το εργοστάσιο της βιομηχανίας αλλαντικών ΒΕΚΚΑ που ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόσκληση θα πωληθούν η μονάδα, συνολικής επιφάνειας 9.000 τετραγωνικών, που βρίσκεται στην Κόρινθο, καθώς και ενός οικοπέδου της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (Σίνδο) 10,5 χιλ. τετραγωνικών, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η προθεσμία κατάθεσης γραπτών προσφορών την 8η Ιουνίου 2018.

Το εργοστάσιο της ΒΕΚΚΑ είχε επιχειρηθεί να πουληθεί ξανά το 2013, χωρίς όμως επιτυχία. Στην αγορά εκτιμάται ότι αυτή τη φορά μπορεί να προκύψει ενδιαφέρον. Η ΒΕΚΚΑ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Πριμέντα, τελεί υπό ειδική διαχείριση έχοντας ουσιαστικά καταστεί ανενεργή από το 2004, καθώς αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις μεγάλες οφειλές προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους.

Η ΒΕΚΚΑ ήταν από τις πρώτες βιομηχανίες αλλαντικών που απέκτησε παραγωγική δραστηριότητα στη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Αρχικά είχε συστήσει τη ΒΕΚΚΑ – TIRS σε συνεργασία με τοπικό συνεργάτη, μισθώνοντας ουσιαστικά τις εγκαταστάσεις του για την παραγωγή προϊόντων, καθώς η τότε διοίκηση της ΒΕΚΚΑ επιθυμούσε να διεθνοποιήσει το σήμα της και να αυξήσει τις εξαγωγές. Στη συνέχεια επιχείρησε να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας στο Βουκουρέστι, με στόχο να δημιουργήσει δίκτυο εξαγωγών στα Βαλκάνια.

Στα τέλη του 2003 υπέβαλε αίτηση να ενταχθεί σε καθεστώς επιτροπείας με στόχο την εξυγίανσής της, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί. Το 2003 πραγματοποιούσε τζίρο 12 εκατ. ευρώ, με ζημιές 5,3 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 33 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 22 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμες προς τις τράπεζες, κυρίως την Αγροτική Τράπεζα. Η κατάρρευσης της βιομηχανίας αλλαντικών οδήγησε στην ανεργία 120 εργαζομένους.