Αναμονή για το άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ «σκανάρει» τα δικαιολογητικά των επενδυτών

Αναμονή για το άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κριθεί η τύχη του ΔΕΣΦΑ καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπρακτικών σχημάτων που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Το Ταμείο από τις 16 Φεβρουαρίου που παρέλαβε τις προτάσεις των «μνηστήρων» μέχρι σήμερα προχωρά σε εξονυχιστικό έλεγχο των δικαιολογητικών και εγγράφων που συνοδεύουν τα τιμήματα προκειμένου να αποφύγει τις περιπέτειες που είχαν καταγραφεί κατά την προηγούμενη προσπάθεια αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή. Όταν δηλαδή η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής είχε εγείρει ενστάσεις για τη Socar.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητηθεί από τις δύο κοινοπραξίες διευκρινιστικές απαντήσεις σε σχέση με τα μερίδια και τη διάρθρωση των σχημάτων και τις συμβάσεις μετόχων. Στόχος να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει κανενός είδους εμπλοκή στο διαγωνισμό.

Άλλωστε είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό του 2013 και την πολύμηνη καθυστέρηση για την έγκριση της μεταβίβασης στη Socar, από την ΕΕ, η οποία μάλιστα επέβαλε σοβαρές αλλαγές.

Στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ συμμετέχουν δύο κοινοπραξίες: η πρώτη αποτελείται από την Ιταλική Snam, τη Βελγική Fluxys και την Ισπανική Enagas ενώ η δεύτερη από την Ισπανική Reganosa, τη Ρουμανική Transgaz και την αναπτυξιακή τράπεζα EBRD.
Πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει και δεύτερος γύρος προσφορών στην περίπτωση που τα δύο σχήματα έχουν μεταξύ τους διαφορά κάτω από το 15%.


Οι εκτιμήσεις παραγόντων θέλουν τις προσφορές να κυμαίνονται κοντά στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει την επίτευξη των στόχων των μετόχων του Διαχειριστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ