Τα γεμάτα ταμεία της Jumbo- Πόσα διαθέτει ο κολοσσός των παιχνιδιών και τι σκοπεύει να τα κάνει

Τα γεμάτα ταμεία της Jumbo- Πόσα διαθέτει ο κολοσσός των παιχνιδιών και τι σκοπεύει να τα κάνει
Μπορεί η κρίση να δημιουργεί ευκαιρίες, όπως συνηθίζει να λέει ο Τόλης Βακάκης, σίγουρα όμως δεν αφήνει και αλώβητο τον όμιλο της Jumbo, οι μέτοχοι του οποίου πιθανότατα αιφνιδιάστηκαν όταν ο επικεφαλής της ανακοίνωνε προ ημερών την απόφαση της εταιρίας να μη διανείμει μέρισμα, αλλά και να παγώσει τις επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.

Και μάλιστα όχι μόνο για φέτος, αλλά επ’ αόριστον, τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης...

Να πρόκειται για αναδίπλωση του επιχειρηματία που δεν διστάζει να ασκήσει έξω από τα δόντια την καυστική του κριτική για τους άλλους, για κάλυψη των θεμελιωδών του ομίλου του ή για προστασία των μετόχων, όπως ο ίδιος φάνηκε να εννοεί κατα την πρόσφατη ενημέρωση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτων;

Οι 5.180 μέτοχοι της εταιρίας, πάντως, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται funds – κολοσσοί όπως η Fidelity, η Capital και η Norges Bank δύσκολα μπόρεσαν να συνδυάσουν το πρόγραμμα «περικοπών» με τα λογιστικά δεδομένα, που παρέμειναν σε θετικό πρόσημο κατα την προηγούμενη χρήση. Εστω κι αν ο ίδιος ο Βακάκης μίλησε για το επόμενο διάστημα.

Με βάση τα δεδομένα που παρουσίασε η Jumbo, το πρώτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2015) οι πωλήσεις έφτασαν τα 152,62 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατα 4,8% από τα 145,51 εκατ. πέρσι. Το αποτέλεσμα αυτό «μεταφράζεται» σε μικρή υποχωρηση των πωλήσεων των ελληνικών καταστημάτων, με τα καταστήματα του εξωτερικού να συνεχίζουν να καταγράφουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τα εκτιμώμενα μετά φόρων κέρδη, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ομίλου αναμένεται να υποχωρήσουν μεταξύ 25% και 15%. Επαρκούν τα στοιχεία αυτά για την απόφαση Βακάκη;


ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Το πρώτο στοιχείο που «αναστάτωσε» τους αναλυτές ειναι ότι η κίνηση της Jumbo έρχεται σε συνέχεια μιας εξαιρετικης χρήσης (που εληξε τον περασμένο Ιούνιο) στη διάρκεια της οποίας η Jumbo είχε καθαρή κερδοφορία 104,8 εκατ. ευρώ. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το ταμείο του ομίλου έχει πλεόνασμα μεγαλύτερο των 280 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο στοιχείο που προβλημάτισε είναι ότι η πολιτική της Jumbo να παγώσει μέχρι νεωτέρας τη μερισματική πολιτική έρχεται σε συνδυασμό με την εκτίμησή της ότι τα capital controls (τουλάχιστον για κεφάλαια του επιπέδου που αφορούν την ίδια) θα παραμείνουν ενεργά για διάστημα μεγαλύτερο απ’ αυτό που αναφέρουν σήμερα οι εκτιμήσεις...

Στο ερώτημα εάν η τουλάχιστον αμυντική στάση της Jumbo έρχεται σαν συνέπεια της εκτίμησης του ομίλου για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας, οι αναλυτές απαντούν... άγνωστον. Επίσημα, ο όμιλος φοβάται τρεις παράγοντες:

• Η νέα φορολογική πολιτική θα επιφέρει επιβαρύνσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν προσδιοριστει.

• Η πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, θα επηρεάσει τη σχέση ευρώ-δολαρίου, που με τη σειρά της θα επιβαρύνει της δραστηριότητα της Jumbo.

• Το ευνοϊκό περιβάλλον στους ναύλους δεν θα συνεχιστεί πιέζοντας το μικτό περιθώριο κέρδους.
Φτάνουν όμως αυτά ώστε να οδηγήσουν μια επιχείρηση του μεγέθους της Jumbo να «κρατήσει για τον εαυτό της» ολόκληρο το ταμείο; Και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους μεγάλους ξένους επενδυτές που την στηρίζουν τα τελευταία χρόνια;

ΕΞΗΓΕΙ. Ο ίδιος ο Βακάκης δείχνει να «οχυρώνεται» πίσω από τη θέση ότι με τον τρόπο αυτό επιλέγει να ενισχύσει το ταμείο της εταιρίας και όχι τους μετόχους, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο ίδιος ελέγχοντας (επίσημα) το 27,7% της εταιρειας... Δεν εξηγεί ωστόσο γιατί ενώ πέρυσι ο όμιλος υπό παρεμφερείς συνθήκες μοίρασε διπλό μέρισμα που έφτασε σχεδόν τα 50 εκατ. ευρώ, φέτος επιλέγει να μην το πράξει. Αντίθετα, «κρατά» ένα ταμείο που είναι διπλάσιο των δανειακών του υποχρεώσεων (146 εκατ. ευρώ), απλά για να «προστατευσει τους μετόχους», που δεν θα έχουν βέβαια όφελος από μια τέτοια κίνηση...

Και όχι μόνο αυτό. Η Jumbo «μαζεύει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα και διοχετεύει τα επενδυτικά κεφάλαια στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Ρουμανία:

Το 2014 και πάλι στην Ενωση Θεσμικών είχε δηλώσει ότι «στην Eλλάδα έχουμε πτωχευμένους επιχειρηματίες με υπερβολική επίδειξη πλούτου». Μια τοποθέτηση που ακολούθησε τη δήλωσή του για παρασιτικό ελληνικό επιχειρείν (το 2013) αλλά και την έκφραση της απαξίας του για το ελληνικό σύστημα το 2010: «Οι Έλληνες πολιτικοί είναι ανεπαρκείς και ανίκανοι». Και δεν είχε διαστάσει να μιλήσει γενικότερα κατακεραυνώνοντας όσους «γκρινιάζουν συνέχεια για την κρίση, όμως δεν αποφασίζουν να δουλέψουν περισσότερο».

Φέτος δήλωσε: «Δεν θα με βρείτε στην πλευρά των διαμαρτυρόμενων. Θα πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που παρέχει το σύστημα ώστε τα «κακώς κείμενα» να ατονήσουν.

Ανοιχτές πληγές από Κύπρο και Κίνα

Μέχρι πρότινος, η πρακτική και η ρητορική του Τόλη Βακάκη, έστω κι αν από κάποιους χαρακτηριζόταν υπεροπτική, μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα αποτελέσματα: την αυτοκρατορία του τζίρου που συνέχιζε να πουλάει μέσα στην κρίση, προσφέροντας στο ελληνικό κοινό το «αντίδοτο» στα φθηνά κινέζικα προϊόντα. Η τελευταία διετία ήρθε να βάλει μερικά ερωτήματα για τη μετέπειτα πορεία του Mr. Jumbo.

Το πρώτο αφορά την κυπριακή περιπέτεια. Τα 58 εκατ. ευρώ διαθεσίμων του ομίλου που εκτέθηκαν στο κυπριακό «κούρεμα» προκάλεσαν ζημιά 27 εκατ. ευρώ.

Λίγο αργότερα ήρθε η αποκάλυψη ότι ο έλεγχος του 27% που έχει ο Τόλης Βακάκης στον όμιλο Jumbo γίνεται μέσω της offshore εταιρείας Karpathia Ltd στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ηταν άλλο ένα πλήγμα για τον επιχειρηματικό πατριωτισμό του δραστήριου μπίζνεσμαν που φαίνεται να αξιοποιεί οποιοδήποτε άλλο φορολογικό σύστημα πλην του ελληνικού.

Σε αυτα προστίθεται και το «κινεζικό ζήτημα», με την αύξηση του εργατικού κόστους στη χώρα που θα συμπαρασύρει και τις τιμές των προϊόντων. Ο Βακάκης, από τους γνώστες της κινεζικής πραγματικότητας, ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής μιλώντας για το θέμα: «Το πρόβλημα της Κίνας δεν είναι η όποια αύξηση εργατικού κόστους. Δεν αφορά στην υπερθέρμανση ή στην επιβράδυνση της οικονομίας της. Ο κίνδυνος βρίσκεται στην ταχύτητα με την οποία κινείται. Μοιάζει με χύτρα ταχύτητας που αν δεν αποσυμπιεστεί, θα εκραγεί».

Το ερώτημα, ειναι αν μια τέτοια έκρηξη θα τραυματίσει και τον ίδιο...

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ