ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων χρεών σε πολλές δόσεις με μικρότερη προκαταβολή

ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων χρεών σε πολλές δόσεις με μικρότερη προκαταβολή
Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών που έχει ετοιμάσει η ΔΕΗ θα δίνει την δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ σε περισσότερες δόσεις απ’ ότι σήμερα και με σημαντική μείωση της προκαταβολής, και πρόκειται να παρουσιαστεί στο διοικητικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα στις 18-19 Ιουνίου.

Δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα φτάσουν και τις… 100 όπως στην περίπτωση του υπουργείου Οικονομικών, εντούτοις οι δόσεις στο νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ θα είναι περισσότερες από τις σημερινές, όπου για έναν ευάλωτο καταναλωτή φτάνουν ακόμη και τις 40, ενώ η προκαταβολή που θα πρέπει να καταβάλλει ο δικαιούχος πέφτει πιο κάτω από το 20% της συνολικής οφειλής όπως ισχύει τώρα.

Χάρη στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος από τα περίπου 1,9 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό και με το νέο ηλεκτρονικό δίκτυ που εγκατέστησε σε όλα της τα καταστήματα και το οποίο της επιτρέπει πλέον να διασταυρώνει ύψος κατανάλωσης, ύψος οφειλής και τετραγωνικά κατοικίας, ώστε να εντοπίσει τους μπαταχτσήδες, που ενώ μπορούν να πληρώσουν, εντούτοις δεν το κάνουν.

Σήμερα το πρόγραμμα διακανονσιμών της ΔΕΗ “σπάει” σε πέντε κατηγορίες αναλόγα με τη συνέπεια των πελατών της.

. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.

. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.

. Περισσότεροι από ένας απλήρωτοι λογαριασμοί που ενσωματώνονται σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού.

. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

. Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους.

. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» από 1 έως και 5 η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Για παράδειγμα, ένας ευάλωτος καταναλωτής που ανήκει στην κατηγορία συνέπειας 1, 2 ή 3, έχει συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρω, μπορεί να το αποπληρώσει σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ. Με το προηγούμενο πρόγραμμα οι κατηγορίες 1, 2 & 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 & 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα. Οσο για τους λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 & 5, αυτοί έπρεπε να καταβάλλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 οι οφειλέτες πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερες περιπτώσεις οικιακών πελατών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις, εξετάζονται από επιτροπές των κατά τόπους καταστημάτων ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ