Νέα μείωση της ζήτησης δομικών υλικών στην Ελλάδα "βλέπει" ο Τιτάνας

Νέα μείωση της ζήτησης δομικών υλικών στην Ελλάδα "βλέπει" ο Τιτάνας
Περαιτέρω μείωση της ζήτησης των δομικών υλικών στην Ελλάδα προβλέπει για το 2013 ο Ομιλος Τιτάν.

Σε παρουσίαση του στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Όμιλος αναφέρθηκε στη μακροπρόθεσμη στρατηγική που ακολουθεί συνδυάζοντας τη λειτουργική αρτιότητα με το σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Εκτεταμένη συζήτηση έγινε γύρω από την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο Όμιλος εν μέσω της διεθνούς κρίσης, κατορθώνοντας ουσιαστική βελτίωση βασικών μεγεθών την περίοδο 2008 - 2012, όπως:
• Αύξηση του παραγωγικού δυναμικού κατά σχεδόν 20%, κυρίως με επέκταση των δραστηριοτήτων στις αναδυόμενες αγορές.
• Ενίσχυση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, μέσω στις δημιουργίας ελεύθερων ταμειακών ροών, επιτυγχάνοντας μείωση του δανεισμού κατά σχεδόν 50%, μείωση του σταθερού κόστους κατά 16% και μείωση των εξόδων πωλήσεων και διοίκησης (SG&A) κατά 22%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελτίωση κατορθώθηκε δίχως να ζητηθεί η συνεισφορά των μετόχων σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Στη συνέχεια ο Όμιλος παρουσίασε στις τάσεις των αγορών στις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται, Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μεγαλύτερο βάθος έγινε ανασκόπηση της αγοράς των ΗΠΑ, όπου ο Όμιλος διαθέτει 2 σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου και εκτεταμένο δίκτυο καθετοποιημένων δραστηριοτήτων, σκυρόδεμα, αδρανή, τσιμεντόλιθους και μονάδες επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας.
Έγινε αναφορά στις σταθερές ενδείξεις για ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στην οποία βασίζεται η ευρύτερη ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και στις πρόσφατες προβλέψεις της Ένωσης Αμερικανικών Τσιμεντοβιομηχανιών (PCA) για τις Νοτιοανατολικές Πολιτείες όπου δραστηριοποιείται ο ΤΙΤΑΝΑΣ, όπου αναμένεται σωρευτική αύξηση 13.5% κατά μέσο όρο (CAGR) για τα χρόνια 2012 έως 2017. Ας σημειωθεί ότι ο ΤΙΤΑΝΑΣ εξαγόρασε το πρώτο εργοστάσιο στις ΗΠΑ το 1992 και ότι το 2006, χρονιά ρεκόρ των αποδόσεων της αγοράς, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) είχαν ανέλθει σε €184 εκ. ενώ αυτά ήταν μόλις €6 εκ. το 2012.
H παρουσίαση έκλεισε με αναφορά στις προοπτικές των αγορών για το υπόλοιπο του 2013.
• Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2013 εκτιμάται ότι η ζήτηση δομικών υλικών θα σημειώσει περαιτέρω μείωση, σε ηπιότερο βαθμό, από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 2012.
• Στις ΗΠΑ αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς οικιστικών ακινήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Φλόριντα, οι οποίες είχαν χτυπηθεί περισσότερο από τη κρίση.
• Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, η αγορά δομικών υλικών παραμένει αναιμική.
• Στην Αίγυπτο η κρίσιμη πολιτική κατάσταση καθιστά κάθε εκτίμηση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς εξαιρετικά αβέβαιη, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ