Έρχεται το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις - Πρόσθετη ‘’πράσινη’’ χρηματοδότηση 800 εκατ. ευρώ

 Έρχεται το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις - Πρόσθετη ‘’πράσινη’’ χρηματοδότηση 800 εκατ. ευρώ

30,5 δισ. ευρώ έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026

Η χρηματοδότηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης μέσα από προγράμματα στήριξης και χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας βρέθηκε στο επίκεντρο, στην πρώτη, πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα του 12ου Athens Energy Summit, που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα, 21 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Με συντονιστή τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή του ΑΝΤ1 Νίκο Ρογκάκο, ο Νικόλαος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η πράσινη μετάβαση είναι ένα παγκόσμιο θέμα, το οποίο συνδέεται με εκατομμύρια επενδύσεων και στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, 30,5 δισ. ευρώ έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026, με το 38% από αυτά να προορίζονται για τον τομέα της πράσινης μετάβασης και το 20% για την ψηφιακή οικονομία. Κατά τον ίδιο, από αυτά τα 30,5 δισ. έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ήδη 11,1 δις ευρώ, σε λιγότερο από 18 μήνες, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,1% του ΑΕΠ. Σύντομα, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαντζούφας, θα βγει πρόσκληση προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, ενώ επίκειται η πρόσθετη χρηματοδότηση Repowering Eu, 800 εκατ. ευρώ, μόνο για τον τομέα της πράσινης μετάβασης που θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν, ήδη, υπογραφεί 178 δανειακές συμβάσεις μεταξύ εταιρειών και των τραπεζών, στον ένα χρόνο παρουσίας του προγράμματος, με 89 από αυτές να αφορούν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, προϋπολογισμού 2,7 δισ.

Για τον Κώστας Βασιλείου, Αναπληρωτής CEO, Head of Group Corporate & Investment Banking, Eurobank υπάρχει μια καθολική τάση για την πράσινη μετάβαση, η οποία παρουσιάζεται ως μια ευκαιρία για επενδύσεις και κατ’ επέκταση χρηματοδότηση από πλευράς των τραπεζών. Επενδύσεις που αφορούν: την μετάβαση από το φυσικό αέριο, τα αιολικά πάρκα, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με τοπικούς και διεθνείς επενδυτές να ενδιαφέρονται για αυτά τα έργα. Ο ίδιος ανέφερε, εξάλλου, ότι πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν και άλλα προγράμματα όπως το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Χρηματοδότησης ΤΕΠΙΧ, που δίνει άτοκα δάνεια σε πιο μικρές επιχειρήσεις.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking, Alpha Bank τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον και από την Ελλάδα και το εξωτερικό για έργα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση είναι σημαντικό, τόσο από μεγάλους, όσο και από μικρομεσαίους επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, στο επόμενο χρονικό διάστημα, η χώρα θα χρειαστεί να προσθέσει για παραγωγή ενέργειας γύρω στα 10 GW ΑΠΕ, με δύο έργα που, ήδη, ‘’τρέχουν’’ και απαιτούν χρηματοδότηση των 7,5 δις ευρώ. Για τον ίδιο σκοπό, δε, θα εισρεύσουν πενήντα δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια στις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο Έλενος Καραϊνδρος, Chief Strategy and M&A Officer, MYTILINEOS Energy & Metals τo οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για επενδύσεις ενέργειας, υπάρχει μια γρήγορη ωρίμανση και μια δομημένη τάξη πραγμάτων, όμως υπάρχει, επίσης, και περιθώριο για βελτιώσεις. Κατά την άποψή του, οι επενδύσεις αυτές από μόνες τους δεν δίνουν πολλές θέσεις εργασίας, οι οποίες τελικά θα είναι περιορισμένες και αυτές μόνο θα αφορούν στον τομέα των κατασκευών. Για το στέλεχος της Mytilineos, ένα μεγάλο κομμάτι της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να συνιστά το ‘’πράσινισμα’’ της βιομηχανίας, με τον ίδιο να προσθέτει ότι από πλευράς τραπεζών υπάρχουν καλά δάνεια, τα οποία, όμως, θα πρέπει σταδιακά να επιστραφούν.

Ως εξαιρετική χαρακτήρισε ο Χάρης Δαμάσκος, Associate Director, Senior Banker, EBRD την τωρινή συνθήκη για επενδύσεις ΑΠΕ, υπάρχουν, όμως, όπως συμπλήρωσε, κάποια προβλήματα όπως η ανάγκη ενίσχυσης των δικτύων και το κόστος τους, στα οποία, όμως, όπως σημείωσε, μπορούν να βοηθήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το στέλεχος της EBRD, υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της αλυσίδας, με τον ίδιο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ενεργειακή μετάβαση θέλει επιτάχυνση και μεγάλα έργα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ