Νέα τουρκική πρόκληση: Με Navtex διεκδικεί το χώρο 6 μίλια ανατολικά της Κρήτης

Νέα τουρκική πρόκληση: Με Navtex διεκδικεί το χώρο 6 μίλια ανατολικά της Κρήτης

Τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι οι τουρκικές θαλάσσιες ζώνες φτάνουν σχεδόν μέχρι την περιοχή έξι ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, επαναφέρει η Άγκυρα σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει τον East Med.

Navtex - «απάντηση» στην ελληνική για συνέχιση των ερευνών βορειανατολικά της Κρήτης, εξέδωσε η Τουρκία, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι μέρος της περιοχής που έχει δεσμεύσει η χώρα μας εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Με τη ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Άγκυρα αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για επιστημονικές έρευνες δίπλα από την Κρήτη.

Ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εξέδωσε Navtex ενημερώνοντας για επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

«Απαντώντας» η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες του Nautical Geo η Ελλάδα, «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020».

Η Τουρκία μάλιστα επιθυμεί να προχωρήσει σε επαναφορά του τουρκολυβικού μνημονίου και προειδοποιεί την ελληνική πλευρά να μην πραγματοποιήσει τις έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ