Περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων βάζει η ΕΕ – Πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca

Περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων βάζει η ΕΕ – Πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca

Την προσωρινή επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές των εμβολίων για τον κορονοϊό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη διαμάχη με τις φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως τη βρετανο-σουηδική AstraZeneca.

«Η προστασία της υγείας των πολιτών αποτελεί την κορυφαία μας προτεραιότητα και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για αυτό τον σκοπό», δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, ενώ λίγο νωρίτερα σήμερα η Κομισιόν είχε δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την AstraZeneca.

Η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε στις δηλώσεις της πως ο μηχανισμός διαφάνειας και ελέγχου των εξαγωγών έχει προσωρινό χαρακτήρα, ενώ διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι φτωχότερων χωρών. Οι έλεγχοι και οι περιορισμοί στις εξαγωγές των εμβολίων αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον ως το τέλος Μαρτίου. Η Κομισιόν δέχεται σφοδρές επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες για τη μη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων. Η ίδια η Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες στις φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως στην AstraZeneca ενώ σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου που έχει αναπτύξει η εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ