Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

 Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Οι ανασφάλιστοι ομογενείς, μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μέσω του gov.gr την αίτηση για να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση το επίδομα

 

Στην επέκταση της χορήγησης του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών προχωρούν τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό, εφεξής οι ανασφάλιστοι ομογενείς, μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μέσω του gov.gr την αίτηση για να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων ύψους έως 387,90 ευρώ, αναφέρουν τα δύο υπουργείο σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η επέκταση του επιδόματος αφορά σε όλους τους ομογενείς από την Αλβανία που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, είτε διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή απόφαση πολιτογράφησης, είτε διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία.

Ειδικότερα:
-Για όσους δικαιούχους διαμένουν στην Ελλάδα, όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά (από την υποβολή της αίτησης μέχρι τη διασταύρωση και τον έλεγχο των απαραίτητων προϋποθέσεων). Εάν ο δικαιούχος το επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει την αίτηση και στο Κέντρο Κοινότητας του τόπου κατοικίας του.

-Οι δικαιούχοι που διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω των προξενικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα τις παρ. 1 και του άρθρου 93 του νόμου 4387/2016, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων χορηγείται σε όσα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας:
1. έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους,
2. δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του επιδόματος,
3. το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει τις 4.320 € ή, στη περίπτωση εγγάμων, τις 8.640 €,
4. δεν διαμένουν σε Ιερές Μονές ως μοναχοί/ές και δεν εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και
5. ο/η σύζυγός τους δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή.

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη για όλους τους δικαιούχους από την Τρίτη στο gov.gr, στην ενότητα "Υγεία και πρόνοια" και την υποενότητα "Επιδόματα". Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην απλούστευσή της για τους πολίτες και για τη Διοίκηση, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ελέγχου για τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος.

"Η νέα υπηρεσία που ανακοινώνουμε σήμερα μαζί με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σηματοδοτεί την επίλυση μιας εκκρεμότητας της Ελλάδας απέναντι στους υπερήλικες ομογενείς μας από την Αλβανία", αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και προσθέτει: "Μιας εκκρεμότητας πρωτίστως ουσιαστικής, αλλά και με μεγάλη συμβολική σημασία. Μέσα από όσο το δυνατόν πιο απλές διαδικασίες, στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα σε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από την αρωγή του κράτους".

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: "Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους ομογενείς από την Αλβανία. Η χορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, αποτελεί ένα βήμα ώστε να στηρίξουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Ως Πολιτεία, αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά τους στη διαφύλαξη της ελληνικής ταυτότητας και είμαστε δίπλα τους, όπου και αν βρίσκονται. Γιατί η διαρκής στήριξη των ευάλωτων πολιτών, ειδικά των γιαγιάδων και των παππούδων μας, αποτελεί προτεραιότητά μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ