Όλα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των κληρονόμων τους

Ηλεκτρονική αίτηση από τους κληρονόμους – οι ημερομηνίες καταβολής – ποιες κρατήσεις θα γίνει – πότε θα φορολογηθούν – το δικαίωμα σε επανέλεγχο και η πιθανότητα επιστροφής των χρημάτων

Όλα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των κληρονόμων τους

Έως το τέλος του χρόνου θα έχει εισπράξει και ο τελευταίος συνταξιούχος τα αναδρομικά του. Αυτό το χρονικό περιθώριο θα δίνουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις που θα δημοσιευτούν στο ΦΕΚ σήμερα ή αύριο. Βέβαια, το υπουργείο Εργασίας θέλει να καταβάλλει τα χρήματα στην συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων στο διάστημα από τις 22 έως τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, αρκετές χιλιάδες δικαιούχοι –όπως για παράδειγμα οι κληρονόμοι συνταξιούχων που ήταν εν ζωή στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 και αποβίωσαν μετά- θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερη υπομονή. Όπως προβλέπουν οι δύο αποφάσεις –η μια αφορά στους συνταξιούχους του δημοσίου που θα λάβουν λιγότερα χρήματα και η άλλη στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα- θα γίνουν κρατήσεις υπέρ υγείας (με συντελεστές 4% και 6%) ενώ δεν θα γίνει καμία παρακράτηση για φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν κατά την υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων μέσα στο 2021 οι οποίες και θα αφορούν στα εισοδήματα του 2015 και του 2016. Επίσης, η απόφαση θα προβλέπει ότι οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση σε πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Επίσης, θα χρειαστεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την ιδιότητα του κληρονόμου. Αναμένεται μεταξύ άλλων να ζητηθεί πιστοποιητικό περί μη έκδοσης διαθήκης, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, αποποιήσεις κληρονομιάς (σε περίπτωση που έχουν γίνει) κλπ. Ειδικά για τους κληρονόμους, η απόφαση θα δίνει το δικαίωμα επαναλέγχων και μετά την καταβολή των χρημάτων για να διαπιστωθούν παραβιάσεις. ΣΕ αυτή την περίπτωση, τα χρήματα θα αναζητούνται πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Νοεμβρίου και των αναδρομικών (σ.σ τα ποσά των αναδρομικών θα καταβληθούν με ξεχωριστή κατάθεση ώστε να είναι διακριτό το σχετικό ποσό) θα είναι οι εξής:

  • ΙΚΑ-Τράπεζες-ΟΤΕ: Παρασκευή 23/10 για ΑΜΚΑ που λήγει σε 1,3,5,7 και 9 ή Δευτέρα 26/10 για ΑΜΚΑ που λήγει σε 0,2,4,6 και 8 (σ.σ συνήθως τα χρήματα φαίνονται από την προηγούμενη το βράδυ).
  • ΟΑΕΕ , ΟΓΑ, ΕΤΑΑ: Τρίτη 27/10
  • Δημόσιο, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ: Πέμπτη 29/10

Τα αναδρομικά αφορούν στην περίοδο από 11 Ιουνίου 2015 έως τις 13 Μαίου 2016 και είναι δύο ταχυτήτων:

  • στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα επιστραφούν τα ποσά δυο αντισυνταγματικών περικοπών (των νόμων 4093 και 4051 του 2012), ενώ
  • στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα επιστραφούν τα ποσά μιας αντισυνταγματικής περικοπής (του νόμου 4093 του 2012).

Λόγω αυτής της διαφορετικής ταχύτητας, συνταξιούχος του δημοσίου με κύρια σύνταξη 1500 ευρώ θα λάβει αναδρομικά περίπου 3100 ευρώ ενώ ο αντίστοιχος του ΙΚΑ θα πάρει 3800 ευρώ ακριβώς λόγω της διαφορετικής μεταχείρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ