«Πράσινο φως» στην διπλή σύνταξη από το ΣτΕ

«Πράσινο φως» στην διπλή σύνταξη από το ΣτΕ
«Πράσινο φως» στην δυνατότητα λήψης διπλής σύνταξης από δύο ασφαλιστικούς φορείς (ευρωπαϊκο και ελληνικό) για κάποιον που εργάστηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, εγκρίνοντας παράλληλα και την καταβολή διπλής σύνταξης αναπηρίας.

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 323/2015 απόφασή του, έκρινε ότι είναι δυνατή η καταβολή δύο συντάξεων, η μία από γερμανικό φορέα ασφάλισης λόγω εργατικού ατυχήματος και η άλλη από τον ΟΓΑ λόγω αναπηρίας, και ακύρωσε την άρνηση του ΟΓΑ, που δεν ενέκρινε τη χορήγηση σύνταξη αναπηρίας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ, κρίνοντας ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερτερεί του Εθνικού, δικαίωσε 76χρονο αγρότη και ακύρωσε απόφαση του ΟΓΑ που αρνιόταν να του χορηγήσει βασική σύνταξη, επειδή ταυτόχρονα έπαιρνε σύνταξη από γερμανικό φορέα ασφάλισης, λόγω εργατικού ατυχήματος που είχε, όταν δούλευε στο εξωτερικό.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι ο ΟΓΑ οφείλει να χορηγήσει την αιτούμενη σύνταξη, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα από τα κωλύματα που θεσπίζει η εθνική νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης:Έρχεται σημαντική μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ