Υπολογίστε το όφελος από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού

Υπολογίστε το όφελος από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού

Ακόμη και αν δεν διαθέτετε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ταράτσας ή στέγης, ακόμη και αν δεν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου αλλά ενοικιαστής, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την τεράστια έκπτωση που προσφέρει στον τελικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ένα φωτοβολταϊκό. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι με τα σημερινά επίπεδα τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας –αλλά και αυτά που αναμένεται να διαμορφωθούν από τον Ιούλιο και μετά με την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού υπολογισμού της τιμής- η απόσβεση της επένδυσης που θα απαιτηθεί, μπορεί να γίνει ακόμη και σε 5-6 χρόνια ακόμη και αν δεν υπάρξει κάποιου είδους επιδότηση.  

Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι είναι το εξής:

  1. Επένδυση στο φωτοβολταϊκό μπορεί να γίνει ακόμη και αν δεν υπάρχει ιδιόκτητος χώρος. Ήδη εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα εικονικής εγκατάστασης. Δηλαδή, δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να «αγοράζουν» την παραγωγή ενέργειας ενός φωτοβολταϊκού που μπορεί να είναι εγκατεστημένο οπουδήποτε.
  2. Η μεγιστοποίηση του οφέλους επιτυγχάνεται αν το φωτοβολταϊκό παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνεται. Υπέρβαση της παραγωγικής δυνατότητας σημαίνει επένδυση που δεν αποδίδει ενώ μειωμένη παραγωγική δυνατότητα σημαίνει έκθεση του καταναλωτή στις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
  3. Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού δεν απαλλάσσει τον καταναλωτή από τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Δηλαδή, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται το αντίτιμο για τα τέλη του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, τα ΥΚΩ κλπ. Ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων διαφοροποιείται λίγο προς τα κάτω αν υπάρχει φωτοβολταϊκό (σ.σ ο καταναλωτής γλιτώνει χρήματα για την ενέργεια που καταναλώνεται την ώρα που παράγεται από τον ήλιο) αλλά σε γενικές γραμμές η χρέωση υπάρχει.
  4. Με την τιμή της κιλοβατώρας στα 11 λεπτά του ευρώ, η απόσβεση της επένδυσης (χωρίς τραπεζικό δανεισμό) μπορούσε να γίνει και σε 7-8 χρόνια (όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση τόσο μικρότερος ο χρόνος απόσβεσης). Αν όμως η τιμή «κλειδώσει» μέσω του μηχανισμού στα 15-20 λεπτά, τότε η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει και σε 4-5 χρόνια.

Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσα θα γλιτώσει κάποιος αν εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό είτε σε φυσική μορφή είτε σε εικονική. Σε αυτό το ερώτημα απαντά το εργαλείο. Ο καταναλωτής συμπληρώνει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας αλλά και την κατανάλωση που θα παράγει το φωτοβολταϊκό. Για την επένδυση, εκτιμάται ότι χρειάζονται περίπου 1000 ευρώ για κάθε 1000 KWh παραγωγικής δυνατότητας. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, το εργαλείο υπολογίζει το κόστος που θα πληρώνει ο καταναλωτής χωρίς το φωτοβολταϊκό και με το φωτοβολταϊκό. Προκύπτει ότι για ένα νοικοκυριό με μεγάλη κατανάλωση (π.χ 12.000 κιλοβατώρες επειδή μπορεί να γίνεται χρήση κλιματιστικών ή αντλίας θερμότητας για την παραγωγή θερμότητας) το ετήσιο όφελος μπορεί να ξεπεράσει τα 2500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ