Υπολογίστε πόσες δόσεις δικαιούστε για να ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία

Με επιτόκιο έως και 6,2% η ρύθμιση σε έως και 24 δόσεις - Στα 30 ευρώ το ελάχιστο ποσό της δόσης - Επιστροφή του 25% των τόκων αν πληρωθούν εμπρόθεσμα όλες οι δόσεις

Υπολογίστε πόσες δόσεις δικαιούστε για να ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία

Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2020 θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία και θα αφορά στα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από το νέο έτος. Το επιτόκιο μπορεί να μοιάζει "τσουχτερό" καθώς θα φτάνει και στο 6,2% για όσους διατηρήσουν το δικαίωμα να πληρώσουν σε πάνω από 12 δόσεις. Ωστόσο, όσοι φανούν συνεπείς, θα λαμβάνουν πίσω το 25% των τόκων οπότε το κόστος της ρύθμισης διαμορφώνεται σε λογικά επίπεδα: Για 1000 ευρώ χρέους, το ποσό μπορεί να πέσει και στα 50 ευρώ στη διετία. 

Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία (σ.σ. σε λίγες εβδομάδες θα κατατεθεί αντίστοιχη διάταξη και για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία) θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται πιθανότατα αύριο στη Βουλή και θα ενεργοποιηθεί από το νέο χρόνο. Όσοι αποκτήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο μετά την Πρωτοχρονιά, θα μπορούν να τα τακτοποιήσουν σε έως και 24 δόσεις ή σε έως 48 δόσεις αν το χρέος προέρχεται από πρόστιμα ή φόρο κληρονομιάς. Ο τελικός αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από το εισόδημα, το επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και θα φτάνει στο 6,2% αν φτάνουν έως και τις 24. Όποιος όμως πληρώνει με συνέπεια όλες τις δόσεις θα παίρνει «δώρο» το 25% των τόκων ως επιστροφή η οποία θα συμψηφίζεται με την τελευταία δόση. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιδοτήσει τους «συνεπείς». Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ότι ένας οφειλέτης με εισόδημα 10.000 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει χρέος 1000 ευρώ σε 24 δόσεις. Αν και θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 6,2%, θα πληρώνει 44,4 ευρώ τον μήνα και συνολικά θα καταβάλλει 1065,8 ευρώ μέχρι να τελειώσει η ρύθμιση. Αν πληρώσει μάλιστα τις δόσεις με συνέπεια, θα πάρει «δώρο» 16,46 ευρώ από τόκους και ο τελικός λογαριασμός θα πέσει στα 1049,39 ευρώ. Δηλαδή, το κόστος της ρύθμισης θα είναι μόλις 49,39 ευρώ στα δύο χρόνια ή λίγο κάτω από το 5%.

Με το εργαλείο του fpress.gr μπορείτε να υπολογίσετε μόνοι σας το ποσό της μηνιαίας δόσης αλλά και το κόστος της ρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ